Στην ημερίδα που αφορούσε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και οργάνωσαν τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου η εφημερίδα «Ελευθερία» και το TRT στη Λάρισα, συμμετείχε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά (μέσω διαδικτύου), τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και άλλους καλεσμένους.
Στο πλαίσιο του πάνελ που είχε ως θέμα τα οφέλη από την αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο Χρήστος Τριαντόπουλος εστίασε στη σημασία των ΑΠΕ στην αντιμετώπιση των παραγόντων που έχουν οδηγήσει στην κλιματική κρίση και, κατ’ επέκταση, στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.
Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αιτιών, αλλά και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ενώ έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και δη των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα.
«Σήμερα, στο πλαίσιο των συνθηκών της κλιματικής κρίσης, προκύπτει άμεσα η ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και προς αυτή την κατεύθυνση, η παρούσα κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σχεδίασε και υλοποιεί μία στρατηγική που βασίζεται σε τρεις συν έναν πυλώνες» επεσήμανε, κατά το πρώτο σκέλος της τοποθέτησής του, ο Χρήστος Τριαντόπουλος.
«Ο πρώτος πυλώνας αφορά στη διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης, ”πράσινης”, ανάπτυξης για όλες και όλους, με σημαντικές πολιτικές και πρωτοποριακές εθνικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της οικοδόμησης μίας βιώσιμης και κυκλικής οικονομίας.
Ο δεύτερος πυλώνας εστιάζει στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και στην ανθεκτικότητα έναντι των φυσικών καταστροφών. Με έμφαση σε έργα και δράσεις για την αντιπυρική προστασία, την αντιπλημμυρική θωράκιση, αλλά και σε νέες διαδικασίες και εργαλεία πρόληψης και πρόβλεψης.
Ο τρίτος πυλώνας είναι επικεντρωμένος στην επόμενη ημέρα μετά την εκδήλωση μίας φυσικής καταστροφής, στη στήριξη και την αποκατάσταση των περιοχών και των κοινωνιών που έχουν πληγεί.
Ο τέταρτος, κατά περίπτωση, πυλώνας είναι αυτός της ανασυγκρότησης μίας περιοχής που έχει πληγεί από μεγάλη φυσική καταστροφή» σημείωσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και δη των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα, σχολιάζοντας σχετικά: «Η κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει εντοπίσει εγκαίρως το δυναμικό που κρύβει η ηλιακή ενέργεια στην αντιμετώπιση της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης. Με μία σειρά ρυθμιστικών παρεμβάσεων και με την κινητοποίηση πληθώρας χρηματοδοτικών εργαλείων -με τη χρήση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων-, η κυβέρνηση έχει ήδη δραστηριοποιηθεί για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και δη των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα».
«Η αύξηση των ΑΠΕ συνεισφέρει καθοριστικά στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και στον περιορισμό των δυνάμεων εκείνων που δημιούργησαν και τροφοδοτούν την κλιματική κρίση. Μόνο με την αύξηση των ΑΠΕ και την εδραίωση όλων των στοιχείων της πράσινης ανάπτυξης θα καταφέρουμε, ως υφήλιος, να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά την κλιματική κρίση και να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής, όπως οι φυσικές καταστροφές.
Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να συνεργαζόμαστε, για τις επόμενες γενικές και για το μέλλον» είπε.