Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ προχωρά η κυβέρνηση για να αποσαφηνιστεί στους πολίτες το εύρος των παρεμβάσεων και κατά πόσο δικαιούνται των επιδομάτων, δηλαδή πόσες και ποιές «ανάσες» θα πάρουν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, ενώ η ακρίβεια ήδη πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το γαλάζιο επιτελείο στρέφει το ενδιαφέρον του στη μεσαία τάξη, καθώς πρόκειται για την κρίσιμη εκείνη εκλογική μάζα που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις κατά την προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Και δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός έθεσε ευθέως το δίλημμα: «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», τα βλέμματα είναι στραμμένα στην σημερινή ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ και συγκεκριμένα στο οικονομικό πρόγραμμα που θα εξαγγείλει επιχειρώντας να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα. Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου «καραδοκούν», δεδομένου ότι – όπως τονίζουν- ακολουθείται μια κυβερνητική πολιτική που στηρίζεται σε συνετή οικονομική διαχείριση και όχι σε «πυροτεχνήματα» χωρίς αντίκρισμα.
Τι περιμένουμε το επόμενο διάστημα
Ήδη υπάρχει σε εξέλιξη το σχέδιο στήριξης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, με το οποίο εξουδετερώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Παράλληλα έχει αρχίσει η διοχέτευση στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτά θα λειτουργήσουν και ως «μαξιλάρι» για να συνεχιστεί η στήριξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε λογικά επίπεδα. Επίσης, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, έρχονται παρεμβάσεις στα υπόλοιπα καύσιμα και στο φυσικό αέριο. Περισσότερα θα γίνουν γνωστά την επόμενη εβδομάδα ειδικά όσον αφορά στην επιδότηση, η οποία θα στοχεύει στην ανακούφιση των καταναλωτών που είναι εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Παρεμβάσεις θα γίνουν και στο πετρέλαιο θέρμανσης σε δύο άξονες: επιδότηση στην αντλία, αλλά και διευρυμένο επίδομα θέρμανσης. Ο προγραμματισμός προβλέπει την χρηματοδότηση των παραπάνω από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.
Περιμένοντας την Ευρώπη
Η κυβέρνηση επιμένει ότι χρειάζεται και μάλιστα άμεσα μια δραστική παρέμβαση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και ζητάει μετ’ επιτάσεως κατ’ αρχήν να υπάρξει ομοφωνία εντός της ΕΕ την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, συνολικά και όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Το πλάνο για το 2023-Στο βάθος και άλλες παρεμβάσεις
Όλα αυτά όπως και τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα ισχύσουν το 2023 στοχεύουν μια μεγάλη βάση ψηφοφόρων που ανήκουν στην μεσαία τάξη, ενώ όπως άφησε να εννοηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο σχεδιασμός επεκτείνονται και τη νέα χρονιά με μέτρα που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό και εκτός από την θωράκιση των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση θα οδηγήσουν στην δημοσιονομική προσαρμογή για να μην ζήσει η χώρα νέες περιπέτειες. Αυτό, το οποίο αφήνουν ανοικτό κυβερνητικά στελέχη είναι να υπάρξουν και άλλες παροχές σε βάθος χρόνου όσο υπεραποδίδει η ελληνική οικονομία και γεμίζουν τα δημόσια ταμεία.