Τέλος στα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου έβαλε ο πρωθυπουργός, στην συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε τόσο για τα μέτρα που εξήγγειλε χθες στην ομιλία του αλλά και απάντησε για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών. Είπε επίσης άλλα δυο όχι: «Όχι εκλογές, όχι ανασχηματισμός». Από την ομιλία του πρωθυπουργού ξεχώρισε η φράση «εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας» για να υπερτονίσει από την μια ότι δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος αλλά και να αφήσει αιχμές κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε ότι είχε εισηγήσεις για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο αλλά σημείωσε ότι έχει χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό και δεν θα την υποθηκεύσει για κανέναν λόγο. «Θα πορευτούμε με τον ψηφισθέντα νόμο χωρίς καμία αλλαγή η προσαρμογή», είπε. Και συμπλήρωσε: «Προτιμώ να αναλώσω την ενέργειά μου στο να πείθω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει η χώρα να έχει μια ισχυρή κυβέρνηση».
Ο πρωθυπουργός όμως έθεσε και τον ΣΥΡΙΖΑ προ των ευθυνών του λέγοντας: «Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου εκτός αν δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η απλή αναλογική είναι βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και έτσι να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασιών. Χαρακτήρισε την απλή αναλογική καταστροφική και επισήμανε έναν κίνδυνο κατά τον ίδιο που ενδεχομένως να προκύψει. «Θεωρητικά», είπε,«μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Θέλω να το ξέρουν οι Έλληνες πολίτες. Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης, Κουτσούμπας μπορεί να σχηματίσουν κυβέρνηση και αυτό θα είναι πολιτική τερατογένεση».
Και για ακόμα μια φορά ο πρωθυπουργός υπερτόνισε την σημασία της πρώτης κάλπης.
Ο Ανδρουλάκης είχε προαποφασίσει την ρήξη
Ο πρωθυπουργός, επιτέθηκε στον Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας: «Από την πρώτη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος απέφυγε επιμελώς οποιαδήποτε συνάντηση μαζί μου. Δυο φορές το ζήτησα. Τι πιο φυσιολογικό να βρεθούμε να συζητήσουμε και να δούμε πως σκέφτεται ο ένας και ο άλλος».
Αναφέρθηκε επίσης στην άρνηση του κ. Ανδρουλάκη να δεχθεί τον ίδιο ως πρωθυπουργό σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας και τον κατηγόρησε για προαποφασισμένη ρήξη.
«Δεν δέχεται έχει πει να είμαι εγώ πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. Βούτυρο στο ψωμί του ήταν αυτό που έγινε. Πορεύτηκε σε μια προαποφασισμένη γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Μου κάνει εντύπωση γιατί έχουμε συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και πολλοί ψηφοφόροι βλέπουν θετικά τις επιλογές της κυβέρνησης. Είναι δικό του θέμα και εκείνος θα απαντήσει πως αντιλαμβάνεται τον δικό του ρόλο μετά τις επόμενες εκλογές».
Δεν είμαι κοντά με τον Βελόπουλο
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και αν θα συνεργαζόταν με τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση και πόσο κοντά του αισθάνεται.
Η απάντηση ήταν μονολεκτική με τον κ. Μητσοτάκη να απαντάει «καθόλου». Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο δίλημμα «δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά» και τόνισε πως αυτό αλλά και η τελική επιλογή του πρωθυπουργού θα είναι το ζητούμενο των επόμενων εκλογών. «Εάν όχι εμείς ποιοι; Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Δεν την έχω ακούσει. Το δίλημμα “Μητσοτάκης ή Τσίπρας” το καταλαβαίνει ο πολίτης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επίσης είπε ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους.
Δεν μπορώ να πω τον ακριβή χρόνο τον εκλογών
Για το θέμα του ανασχηματισμού το απέκλεισε κατηγορηματικά, ενώ κληθείς να αποκαλύψει τον χρόνο λήξης της τετραετίας είπε: Δεν θα αποκαλύψω τον ακριβή χρόνο των εκλογών αλλά θα εξαντλήσουμε την τετραετία».
Αποστάσεις από Καραμανλή
Ο πρωθυπουργός διαφοροποίησε την θέση του όσον αφορά στις επισημάνσεις συνταγματολόγων, ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Κώστας Καραμανλής, αλλά και του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, περί μη δυνατότητας επίκλησης του απορρήτου στην περίπτωση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη.
Απάντησε: «Διαφωνώ με τις απόψεις αυτές. Έχουμε επιχειρηματολογήσει για τη διαφύλαξη του απορρήτου. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι η προστασία του απορρήτου θα πρέπει να αρθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Καταλαβαίνω απόλυτα την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εργαλειοποιήσει το θέμα. Υπήρχε ένα σφάλμα, μόνος μου το αναγνώρισα. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει απόσταση στο να λένε ότι η πολιτική ζωή της χώρας περιστρέφεται γύρω από το θέμα των παρακολουθήσεων».
Σέβομαι τον Βενιζέλο
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σέβεται τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είπε με νόημα πως είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν τους δύο άνδρες και κατ’ επέκταση τους δύο πολιτικούς χώρους και υπενθύμισε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ανάμεσα στα 10 πολιτικά πρόσωπα, που «κρεμάστηκαν» στα μανταλάκια στην πολιτικά υποκινούμενη υπόθεση της Novartis, όπως είπε χαρακτηριστικά
Δεν είπα εγώ Ερντογάν γιοκ
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις σχέσεις με την Τουρκία και ειδικά αν φοβάται ένα θερμό επεισόδιο. «Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και εξαιρετικά προβληματική αυτή την διαρκή επιθετικότητα που εκπορεύεται από το τουρκικό κατεστημένο», είπε και το κατηγόρησε ότι με την στάση αυτή δηλητηριάζει την τουρκική κοινωνία.
«Δεν είμαι εγώ αυτός που ανατίναξε τις γέφυρες επικοινωνίας και δεν είμαι εγώ αυτός που είπε «Ερντογάν γιοκ». Είμαι έτοιμος να τον συναντήσω και εκείνος δεν επιθυμεί να με δει. Δεν μπορώ και να τον πιάσω από το λαιμό για να συναντηθούμε. Εκτιμώ πάντως ότι θα συναντηθούμε και πάλι». Ωστόσο θύμισε την δήλωση Ερντογάν ότι θα ήθελε άλλον πρωθυπουργό. Τόνισε επίσης ότι θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην συνάντηση που θα έχει αύριο με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.
Ερωτηθείς αν οι απειλές μπορούν να οδηγήσουν και σε πολεμικές κινήσεις, είπε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη. Αν συνέβαινε, η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση η οποία θα ήταν καταλυτική. Για το ευρύτερο ζήτημα, η στάση μας στην Ουκρανία δεν αποσκοπεί μόνο να στηρίξουμε μία χώρα η οποία είναι αμυνόμενη. Είναι μία στάση η οποία θέτει διαχωριστική γραμμή μεταξύ των χωρών που σέβονται το απαραβίαστο συνόρων, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και εκείνες που νομίζουν ότι μπορούν να αλλάζουν τα σύνορα κατά το δοκούν».
Γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου
Όσον αφορά στον τομέα της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου για να είναι σχετικά λογική η τιμή του. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για το πετρέλαιο θέρμανσης ότι θα επεκταθεί το επίδομα αλλά και θα επιχειρηθεί μια παρέμβαση στην αντλία και πρόσθεσε ότι θα δοθούν κίνητρα στα νοικοκυριά να κάνουν μετάπτωση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι εξετάζεται ένας τρόπος στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού που να δίνει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας. «Είναι επιβεβλημένο», είπε, «γιατί σκοπός δεν είναι να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές αλλά να μειωθεί η κατανάλωση. Κάθε νοικοκυριό θα λάβει σημαντική στήριξη. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές με τον ΦΠΑ και στην Ευρώπη. Υπάρχει απόλυτη διαστροφή της πραγματικότητας από την αντιπολίτευση. Λέει ψέματα».
Θα πετύχουμε επενδυτική βαθμίδα
Για την οικονομία εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023. «Η όποια καθυστέρηση δεν θα σχετίζεται τόσο με την οικονομική μας πολιτική όσο με τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας», συμπλήρωσε. «Ναι, η επίλυση του να έχουμε σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές, είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα», ανέφερε.
Ερωτηθείς για τον κατώτατο μισθό και γιατί δεν γίνεται νωρίτερα η αύξησή του αλλά και ποιο θα είναι το εύρος της αύξησης τον Μάιο απάντησε: «Ο νόμος ορίζει με σαφήνεια τη διαδικασία μέσα από την οποία προσδιορίζεται η αύξηση. Θα ξεκινήσει αρχές του χρόνου. Αυτό είναι το συνετό. Απαιτείται ετήσιος προγραμματισμός και για τις επιχειρήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω το ύψος της αύξησης».