Μια λογική εξήγηση για το πρόσφατο ντελίριο του ίδιου του Προέδρου της Τουρκίας αναζητεί η Αθήνα. Ο Ταγίπ Ερντογάν μέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα κλιμακώνει την επιθετική του ρητορική έχοντας στο στόχαστρο την Ελλάδα.
Οι απειλές διαδέχονται η μια την άλλη και πλέον σύμφωνα και με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ουδείς γνωρίζει που θα φτάσει ο ηγέτης της γειτονικής μας χώρας που έχει κηρύξει έναν λεκτικό πόλεμο στη χώρα μας, χρησιμοποιώντας σκληρές και προσβλητικές εκφράσεις αλλά και απειλώντας ακόμα και με εισβολή.
Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη αφενός να μην αφήνει τίποτα αναπάντητο και αφετέρου να διατηρεί τη νηφαλιότητά της και να μην ακολουθεί τον Ερντογάν στον προκλητικό αυτόν κατήφορο.
Είτε βρίσκεται στη χώρα του, είτε εκτός συνόρων, ο Τούρκος Πρόεδρος επιτίθεται με σφοδρότητα στην Ελλάδα, αμφισβητεί την κυριαρχία της, ψεύδεται, προσαρμόζει τις διεθνείς συνθήκες στα μέτρα του και χθες εκτός από τα πυρά εναντίον της Αθήνας ταυτίστηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν ψέγοντας την ΕΕ για τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.
Οι απαντήσεις στην Άγκυρα ήρθαν τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε όχι μόνο την Τουρκία αλλά και τους εταίρους μας προ των ευθυνών τους, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να απειλείται η Ελλάδα και η κυριαρχία της από μια χώρα που είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ.
Ο Νίκος Δένδιας θύμισε στην Τουρκία ότι έχουμε αντιμετωπίσει στην πολύ μακρά ιστορία μας πολύ πιο σοβαρές απειλές και μίλησε στη γλώσσα του Ερντογάν, τονίζοντάς του ότι απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια. Μάλιστα είπε: «Χρησιμοποιώ μια λέξη τουρκικής προέλευσης, για να γίνει απολύτως κατανοητή».
Τα κέρδη και οι απαντήσεις της Αθήνας
Η τακτική που ακολουθεί η Ελλάδα απέναντι στα αλυτρωτικές διαθέσεις της Τουρκίας φαίνεται να αποδίδει καρπούς και οι συμμαχίες που έχουμε χτίσει ισχυροποιούνται, σημείωναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Newsbeast.
Και εξηγούσαν: Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, η οποία συνάντησε χθες τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Εξωτερικών, όταν της δόθηκε η ευκαιρία, έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν. Και εδώ οι λέξεις που εκστόμισε είχαν τη σημασία τους.
Εκτός του ότι δήλωσε πως η χώρα της είναι στον πλευρό της Ελλάδας θύμισε ότι έχουμε υπογράψει μια συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας, και το άρθρο 21 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση. Αν δηλαδή τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας ενεργοποιείται η αμοιβαία συνδρομή.
Λίγες ώρες αργότερα ένα ηχηρό χαστούκι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού «έβρισκε» τον Ταγίπ Ερντογάν στη Βοσνία από όπου και εξαπέλυε τις απειλές του.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων, έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα. «Σε μια περίοδο που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μάλιστα, όσον αφορά το θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν εξίσου σαφής. Όπως τόνισε, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».
Δυο βασικοί και ισχυροί σύμμαχοι της χώρας μας πήραν θέση απέναντι στον Ερντογάν, ο οποίος έχει επιδοθεί σε μια ανθελληνική εκστρατεία τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό και ειδικά στο δεύτερο καταφέρνει με τις καθημερινές επιθέσεις εναντίον μας να δηλητηριάζει την κοινή γνώμη, τον λαό του δηλαδή, με τον οποίο οι Έλληνες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.
Η Αθήνα δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα, θα συνεχίσει να τιμά τον ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να ενδυναμώνουμε την αποτρεπτική μας ισχύ.