Θέσεις μάχης λαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί ενόψει της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα με θέμα τις υποκλοπές και ειδικότερα την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που θα συνεδριάσει στη μια το μεσημέρι θα οριστικοποιήσει την ημέρα διεξαγωγής της συζήτησης, ωστόσο τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης δηλώνουν έτοιμοι για την πολιτική αντιπαράθεση ακόμη κι αν αυτή γινόταν αύριο το πρωί.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αντιπαρατάξει στην κριτική που δέχεται για τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ, την κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θεσπίζονται πλέον πιο αυστηροί κανόνες στη λειτουργία και τη λογοδοσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Θα επαναλάβει πως δεν ήξερε τίποτα για την παρακολούθηση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη, ενώ υπάρχουν σκέψεις να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση, με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα επιχειρήσει να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους, καθώς κρίνει πως η υπόθεση τον ευνοεί πολιτικά. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα τονίζει ότι κύριος υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου ενώ και ο ίδιος αναμένεται να προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα μεταξύ των οποίων και ο τέως διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων. Μάλιστα η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι πολύ πιθανό να γίνει σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, τις θέσεις του οποίου θα υπερασπιστεί ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Μιχάλης Κατρίνης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος μέσω του γενικού γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα θα κάνει λόγο για ένα νοσηρό κλίμα. Θα επισημάνει μάλιστα ότι η σκιαμαχία μεταξύ κυβέρνησης από τη μια πλευρά και ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ από την άλλη, αφήνει στο απυρόβλητο το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που όλες οι κυβερνήσεις έστησαν με κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εις βάρος των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων που κατατάσσει τον κάθε πολίτη, εν δυνάμει στόχο των παρακολουθήσεων.