Ως μια από τις πιο σημαντικές επισκέψεις ξένων ηγετών στη χώρα μας κατά το τρέχον έτος χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τη σημερινή άφιξη του πρίγκιπα και διαδόχου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ. Ο επόμενος βασιλιάς της χώρας της Αραβικής χερσονήσου αναμένεται να διαβεί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου στις 19:00 το απόγευμα προκειμένου να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και τελετή υπογραφής συμφωνιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Μεταξύ άλλων θα υπογραφεί η συμφωνία για το μεγάλο έργο East to Med Data Corridor, δηλαδή τον αξίας… ενός δισεκατομμυρίου ευρώ αγωγού δεδομένων, που σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννη Σμυρλή, θα συνδέσει Ελλάδα και Σαουδική Αραβία μέσω Κύπρου, καθιστώντας την Ελλάδα την ανατολική ψηφιακή πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταφορά, αποθήκευση και δημιουργία δεδομένων.
«Γέφυρα» μεταξύ Ευρώπης και Ασίας
Επί της ουσίας πρόκειται για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου και χερσαίου καλωδίου δεδομένων από οπτικές ίνες, που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Το «East to Med Data Corridor», θα αναπτυχθεί από το MENA HUB, που ανήκει στην STC της Σαουδικής Αραβίας και στην ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA. Η ΔΕΗ και η κυπριακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών CYTA, θα έχουν επίσης ποσοστό στο έργο, εν αναμονή των τελικών εταιρικών εγκρίσεων.
Τους βασικούς όρους της συμφωνίας όσον αφορά τις υποχρεώσεις τής κάθε πλευράς στην υλοποίηση του Έργου EMC είχαν μονογράψει τέλη Μαΐου κατά τη διάρκεια της 5ης Συνόδου της Ελληνοσαουδαραβικής Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής, ο διευθύνων σύμβουλος του MENA HUB, Φαχάντ Αλχατζέρι (Fahad Alhajeri), ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσης, ο διευθύνων σύμβουλος της CyTA, Ανδρέας Νεοκλέους, και ο εκτελεστικός διευθυντής του TTSA, Αλέξανδρος Σίνκα.
Το έργο της κατασκευής του υπερσύγχρονου αυτού καλωδίου αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο και να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2025.
Ανταπόδοση της επίσκεψης Μητσοτάκη
Θυμίζουμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Μπιν Σαλμάν, κατά την επίσκεψή του στο Ριάντ στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη και είχαν συζητήσει, μεταξύ άλλων, για τις επενδύσεις που σχεδιάζει να κάνει η Σαουδική Αραβία στη χώρα μας. Ο κ. Αλ Σαούντ θεωρείται εκσυγχρονιστής και επί της ουσίας έχει αναλάβει σε μεγάλο βαθμό την εξουσία στη χώρα του, λόγω των προβλημάτων υγείας του 87χρονου μονάρχη πατέρα του, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή ενώ άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι ο ηγέτης της πετρελαιοπαραγωγού χώρας είχε επισκεφθεί τον περασμένο μήνα την Τουρκία, όπου υπήρξε αποκατάσταση των σχέσεων, ενώ τις τελευταίες ημέρες δέχθηκε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.