Αντιπαράθεση μεταξύ του Γιάννη Οικονόμου και του Αλέξη Τσίπρα προέκυψε μετά από την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν νιώθει την αγωνία των πολιτών και ανέφερε πως τον τελευταίο χρόνο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας είχαν υπερκέρδη 2,2 δισ. ευρώ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε πως ο Αλέξης Τσίπρας «επιδεικνύει την απύθμενη αμάθειά του», ζητώντας του να απαντήσει με ποια μεθοδολογία εφάρμοσε στον υπολογισμό των προς φορολόγηση υπερεσόδων των παρόχων ενέργειας για να καταλήξει σε αυτά τα ποσά.
Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: «Υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ιούλιο 2021 έως Ιούνιο 2022: 2,2 δισ. ευρώ!
Το πόρισμα που κατέθεσε χθες με αναλυτικά στοιχεία ο τομέας ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των δεδομένων. Γιατί εδώ μιλάνε οι αριθμοί. Δεν πρόκειται για εκτίμηση, αλλά για αριθμητικά αποτελέσματα.
Τα υπερκέρδη λοιπόν των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το 12μηνο Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2022, ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ.
Ενώ οι άδικες χρεώσεις και τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ΑΠΕ που χρεώθηκαν στους καταναλωτές και αναμένεται να επιστραφούν ως επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, εκτιμώνται σε 2,45 δισ. ευρώ
Με λίγα λόγια, με ευθύνη της κυβέρνησης σχεδόν 4,6 δισ. έκαναν φτερά από τις τσέπες των καταναλωτών και βρέθηκαν σε αυτές των παραγωγών και κυρίως στα ταμεία της ΔΕΗ, που έχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας.
Να λοιπόν γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας είναι στο 62% ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ είναι στο 39%. Να γιατί η Κομισιόν λέει πως έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα για επιχειρήσεις και τις τρίτες μεγαλύτερες για τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη.
Γιατί στην Ελλάδα έχουμε αισχροκέρδεια με τις πλάτες της κυβέρνησης. Για χάρη της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, που πρέπει πάση θυσία να καταγράφει κέρδη για να έχουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι, αλλά και για τους υπόλοιπους παίχτες της αγοράς.
Όσο για την εκ των υστέρων φορολόγηση των υπερκερδών, ήταν και παραμένει κακόγουστο ανέκδοτο. Λιγότερα από 300 εκατ., από τα οποία στη ΔΕΗ αντιστοιχούν τα 200 εκ. Αλλά για να μη ταραχτούν τα funds, οι μέτοχοι και η τιμή της μετοχής στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, την ίδια ώρα ο κ. Σκρεκας τής επιστρέφει άλλα 300 εκατ. από τους καταναλωτές μέσω των ΥΚΩ των τιμολογίων.
Αυτές είναι λοιπόν οι προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη. Για την απόγνωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων «απάτη pass» 30 και 50 ευρώ, για λογαριασμούς που ξεπερνούν το μισθό ή τη σύνταξη. Για τα συμφέροντα, αγωνία μην τυχόν και φορολογηθούν και μειωθούν τα κέρδη τους.
Η χώρα όμως, έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα αντιλαμβάνεται τα προβλήματα της κοινωνίας και όχι από έναν πρωθυπουργό που δε νιώθει την απόγνωση των πολιτών και νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των ισχυρών».
Η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά επιδεικνύει την απύθμενη αμάθειά του. Αντί για τα Tsipronomics ας μας απαντήσει ποια μεθοδολογία εφάρμοσε στον υπολογισμό των προς φορολόγηση υπερεσόδων των παρόχων ενέργειας, ώστε να καταλήξει σε αυτά τα ποσά.
Επίσης, αν μπορεί, ας μας πει ποια είναι, κατ’ αυτόν, τα υπερέσοδα κάθε εταιρείας και ποιο φόρο ο ίδιος προτείνει και σε ποιες εταιρείες. Αναλυτικά και τεκμηριωμένα. Τέλος, μήπως ζητά να φορολογηθούν και οι εκπτώσεις που δόθηκαν από τη ΔΕΗ σε αγρότες, μικροεπιχειρηματίες και ευάλωτα στρώματα;
Η Κυβέρνηση φορολογεί τα πραγματικά υπερέσοδα, με συντελεστή 90%, και δίνει τα χρήματα αυτά για την ενίσχυση των καταναλωτών».