«Θα ευχόμουν το νομοσχέδιο να τύχαινε ευρύτερης συναίνεσης και να μην κρυβόταν πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από το παρών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του για το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
«Ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές του» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όλα μας αφορούν όλους και τόνισε ότι βρίσκεται στην Βουλή γιατί «η δημοκρατία είναι μια διαρκής άσκηση της πλειοψηφίας προς την μειοψηφία».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι το θέμα συνδέεται και με τα ατομικά δικαιώματα αλλά και την αντιμετώπιση του δημογραφικού και την δυνατότητα δεκάδων χιλιάδων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν. «Αυτό», είπε, «πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και όχι με πλάγιες και επικίνδυνες μεθόδους».
Για την αύξηση του ορίου κατά 4 έτη σημείωσε ότι το εισηγήθηκαν οι ειδικοί. «Εννοείται ότι στο σχέδιο νόμου υπάρχουν προβλέψεις που διασφαλίζουν την ασφάλειας της μητέρας και του εμβρύου».
Τόνισε ακόμα ότι οι Έλληνες γιατροί έχουν μια ζηλευτή παράδοση στα ζητήματα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όλες τις τομές που επιχειρούνται και όλα όσα αλλάζουν με το νομοσχέδιο αυτό και ξεχώρισε δυο αλλαγές που καταργούν διακρίσεις και λύνουν προβλήματα.
Αναφέρομαι είπε σε ειδικές ομάδες πολιτών στις οποίες η Πολιτεία πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της. Ιδρύεται μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και κρυοσυντήρησης για τους οροθετικούς συμπολίτες μας. Σχεδόν ένας στους 100 ανθρώπους λένε οι ειδικοί μπορούν να γεννιούνταν με παραλλαγές φύλου.
«Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται» είπε «και οι προβλέψεις για τα δικαιώματα των ιντερσέξ ατόμων. Τα παιδιά αυτά λόγω της άγνοιας των γονέων οδηγούνταν στο χειρουργείο και οι συνέπειες ήταν ολέθριες πολλές φορές. Το πρόβλημα ήταν τρομερά διευρυμένο. Οι επεμβάσεις αυτές που γίνονται ακόμα στην πατρίδα μας έχουν χαρακτηριστεί βασανιστήρια από τον ΟΗΕ, τόνισε. Η πατρίδα μας σήμερα απαγορεύει τις μη αναγκαίες εγχειρήσεις σε ιντερσέξ παιδιά και θα γίνονται μόνο μετά τα 15 χρόνια και μόνο αν συμφωνούν τα ίδια».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι άκουσε με συγκίνηση όσα κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των ιντερσέξ ατόμων. Λυπήθηκα, είπε, ειλικρινά για τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε δράματα γιατί μας έλειπε η γνώση και τη τόλμη. Ήρθε ο καιρός να δούμε κατάματα την αλήθεια και να γίνουμε συμπεριληπτικοί, είπε. Να αφήσουμε πίσω τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Τόνισε ακόμα ότι όλα αυτά δεν είναι απλά διευθετήσεις που διορθώνουν κενά του παρελθόντος αλλά είναι αλλαγές με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα.
«Σήμερα», είπε «προσθέτουμε ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα ισότητας και ισονομίας που θέλουμε όλοι».
Ο κ. Μητσοτάκης, είπε ακόμα ότι αυτές δεν είναι οι μόνες ρυθμίσεις που έχουν γίνει και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δωρεάν μαστογραφίες, στις Νταντάδες της γειτονιάς αλλά και στις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ήδη έχουν αποσταλεί τα πρώτα 100.000 sms σε γυναίκες άνω των 50 ετών για δωρεάν μαστογραφίες και έχουν διεξαχθεί οι πρωτες 4.000.
O πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην κατάργηση της παράλογης όπως είπε απαγόρευσης αιμοδοσίας στους ομοφυλόφιλους συμπολίτες μας.
Γίνεται σαφές, τόνισε ότι οι κοινωνικές μας παρεμβάσεις έχουν διάρκεια και διαθέτουν κοινωνική συνοχή και απλώνονται σε πολλές κατηγορίες συμπολιτών μας.
Αναφέρθηκε επίσης στους χώρους ελεγχόμενης χρήσης για τοξικοεξαρτημένους συμπολίτες μας.
«Ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε ένα μακελειό χυδαιότητας»
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι «Η συζήτηση μπορεί να ξεκίνησε με αντικείμενο την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά επεκτείνεται στο σύνολο της κοινωνικής μας πολιτικής».
Για τα όσα προβλέπει είπε ότι έχουν καθαρές στοχεύσεις και αντικείμενο τον πολίτη «ο οποίος πολλές φορές κινούνταν στην γκρίζα ζώνη της κρατικής αδιαφορίας. Και αυτά τα μικρά για κάποιους απο εμάς είναι πολύ μεγάλα», υπογράμμισε.
«Σε αυτό το νομοσχέδιο ζυγίζεται η ευαισθησία όλων μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Ναι», είπε, «αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μια κυβέρνηση της προόδου και με ορίζοντα όσα πρέπει να γίνουν θα μείνουμε στον δρόμο των τολμηρών αλλαγών».
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο τοξικό κλίμα που υπάρχει λέγοντας ότι «έχουμε ανάγκη από ενότητα και σταθερότητα και όχι από χυδαιότητα, από ευθυκρισία και όχι από υποκρισία και ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε ένα μακελειό χυδαιότητας».