Από τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία, νομοθετήματα όπως αυτό του Προσωπικού Βοηθού, τα άτομα με αναπηρία, τις νταντάδες της γειτονιάς για τους νέους εργαζόμενους γονείς ακόμα και την κατάργηση της αναχρονιστικής πρόβλεψης να αποκλείονται από την αιμοδοσία οι ομοφυλόφιλοι, η κυβέρνηση στα τρία χρόνια της θητείας της προσπαθεί στην πράξη να αποδείξει ότι τα περί κοινωνικής ατζέντας δεν είναι λόγια του αέρα αλλά εφαρμογή ενός προγράμματος, το οποίο έχει μεγάλο εύρος.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι ακόμα και εν μέσω διαχείρισης κρίσεων που δεν είχαν προηγούμενο, όπως η πανδημία, οι καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και η ενεργειακή κρίση κάθε υπουργείο στον τομέα του προσπαθούσε να εφαρμόσει το κοινωνικό πρόγραμμα της ΝΔ για το οποίο άλλωστε ψηφίστηκε από τους πολίτες το 2019.
Μάλιστα οι ίδιοι κάνοντας τη σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση που υπερτόνιζε τα προοδευτικά της στοιχεία, σημειώνουν ότι δεν άλλαξαν παγιωμένες καταστάσεις που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες και δεν απαιτούσαν ιδιαίτερο κόπο αλλά αποφασιστικότητα και πρόγραμμα.
Στον αντίποδα, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι έχοντας προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό πεδίο, αυτό που επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση μέσω και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι να επικοινωνήσει, να κάνει ευρέως γνωστά όλα όσα έχουν γίνει και μέσα στην δίνη των κρίσεων μπορεί να πέρασαν απαρατήρητα από την πλειοψηφία των πολιτών.
«Κοινωνική πολιτική δεν είναι να δίνεις επιδόματα και να διορίζεις την πολιτική σου πελατεία αλλά να κάνεις πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και να δημιουργείς τις συνθήκες έτσι ώστε ο πολίτης να νιώθει ασφαλής, να αισθάνεται ότι έχει τη στήριξη που χρειάζεται από την πολιτεία και να μην είναι έρμαιο εκείνων που τάζουν χωρίς αντίκρισμα», έλεγε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στο Newsbeast.
Στο πλαίσιο αυτό, με την παρουσία του σε ειδικού χαρακτήρα εκδηλώσεις ο πρωθυπουργός προωθεί την κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησής του. Το έκανε με τη συζήτηση που είχε με πολίτες στο πλαίσιο του συνεδρίου του υπουργείου Εργασίας για τις «Ίσες ευκαιρίες στην εργασία», θα το επιχειρήσει και σήμερα με την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Στη Βουλή με μηνύματα κατά της υπογεννητικότητας
Αυτό λοιπόν που θέλει να καταδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σημερινή του εμφάνιση στη Βουλή είναι κατ’ αρχήν ότι κανένα κόμμα και καμία παράταξη δεν πρέπει να θεωρείται πιο κοινωνικά ευαίσθητο από κάποιο άλλο. Επίσης, ότι στη μεταρρύθμιση που επιχειρείται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν αλλάζει απλά προς τα πάνω το όριο ηλικίας για τις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.
Θα επιχειρήσει να εξηγήσει ότι συμβαδίζοντας με την εποχή, η κυβέρνηση αφήνει πίσω της έναν νόμο ο οποίος ήταν προοδευτικός για την εποχή του αλλά πλέον θεωρείται παρωχημένος.
Εκτός λοιπόν από την αύξηση του ηλικιακού ορίου υποβολής μίας γυναίκας σε μέθοδο τεχνητής γονιμοποίησης από το 50ο στο 54ο έτος, δυνατότητα κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού και για κοινωνικούς λόγους, και κατάργηση του ανώτατου ορίου των 20 ετών όσον αφορά τη διάρκειά της, δυνατότητα σε κάθε άτομο για ελεύθερη χρήση του δικού του γεννητικού υλικού χωρίς τη συναίνεση του συντρόφου του αλλά και δυνατότητα του δότη να αποφασίζει ο ίδιος για την ανωνυμία του. Προβλέπεται επίσης η ίδρυση Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση οροθετικών.
Και τέλος, διασφαλίζεται ο σεβασμός της προσωπικότητας των ίντερσεξ ατόμων και του δικαιώματός τους στον σωματικό αυτοκαθορισμό, καθώς και η ρύθμιση των προϋποθέσεων υπό τις οποίες κατ’ εξαίρεση θα επιτρέπεται η παρέμβαση στα χαρακτηριστικά φύλου των ανηλίκων ίντερσεξ ατόμων.