Αλλαγή σχεδιασμού για τα πολιτικά επιτελεία μετά το οριστικό φρένο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις πρόωρες εκλογές, καθώς εκεί που «έτρεχαν» για να προλάβουν να καταρτίσουν προεκλογικό πρόγραμμα, να περιοδεύσουν ανά την επικράτεια, να κλείσουν ψηφοδέλτια, να συναντήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους, άρχισαν να ρίχνουν σταδιακά στροφές, τηρώντας μεν το γενικό πλαίσιο αλλά όχι με το χρονικό πρέσινγκ των προηγούμενων ημερών.

Έτσι, μετά την αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών στη βουλή κατά την προ ημερησίας συζήτηση για την κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης που μετατράπηκε κυρίως σε «μονομαχία» εφ’ όλης της ύλης Μητσοτάκη Τσίπρα, ακολούθησε μια τεχνητή πολιτική νηνεμία, οι τόνοι έπεσαν αισθητά δίνοντας χώρο στα κομματικά και πολιτικά στελέχη να ανασκουμπωθούν, προκειμένου να βρουν νέο βηματισμό και οι πολιτικοί αρχηγοί παράλληλα να «πειράξουν» το αφήγημά τους.

Γιατί ο πυρήνας των επιχειρημάτων μπορεί να παραμένει ο ίδιος τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την αντιπολίτευση, ωστόσο δεδομένου ότι το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται κανονικά με προεκλογικό άρωμα μεν αλλά σε βάθος χρόνου, η κριτική αναμένεται να αναπροσαρμοστεί και να ενταθεί με αιχμή την ακρίβεια και τις κυβερνητικές επιλογές σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την εξωτερική μας πολιτική αλλά και με την καθημερινότητα των πολιτών.

«Φωτιές» ανάβει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Το επόμενο πολιτικό μπουρίνι αναμένεται να ξεσπάσει την προσεχή εβδομάδα στη βουλή, καθότι εισέρχεται στην ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ με τίτλο: «Νέοι ορίζοντες στα ΑΕΙ, ενίσχυση της ποιότητας της λειτουργίας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία».

Μια μεταρρυθμιστική τομή για την κυβέρνηση, που προκαλεί όμως «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, καθώς οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είναι σφοδρές.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας στηρίζονται σε τέσσερις άξονες:

  • Αναβάθμιση της ποιότητας των ΑΕΙ
  • Ενίσχυση της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας των ΑΕΙ
  • Προώθηση της σύνδεσης με την κοινωνία και
  • Εκσυγχρονισμός ΔΟΑΤΑΠ. Για μία “σημαντικότατη παρέμβαση στην τριτοβάθμια παιδεία” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας το νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ “ορόσημο για τα πανεπιστήμιά μας, για τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και την πραγματική τους ανεξαρτησία”.

Ήδη έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς υπέρ της αρχής του νέου νομοθετικού πλαισίου, ψήφισε μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με την Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Αιχμή του δόρατος πάντως αποτελεί το σύστημα διοίκησης των δημόσιων πανεπιστημίων και ο νέος τρόπος εκλογής των μελών ΔΕΠ.