Το τουρκικό παζάρι έκανε πάλι το θαύμα του και το βράδυ της Τρίτης 28 Ιουνίου, Σουηδία και Φινλανδία ανάσαναν με ανακούφιση καθώς άνοιξε διάπλατα η πόρτα του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα ήρε το βέτο της και κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι πέρα από τα προφανή που ανακοινώθηκαν δεν πήρε και άλλα ανταλλάγματα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως εκτιμούν διπλωματικοί αναλυτές, κατήγαγε σε πρώτη φάση μια νίκη η οποία απευθύνεται κατευθείαν στο εσωτερικό του ακροατήριο. Με το που πάτησε στην ισπανική πρωτεύουσα πήρε πάνω του το παιχνίδι και λίγες ώρες αργότερα έβαζε την υπογραφή του σε ένα μνημόνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία με το οποίο τουλάχιστον στα λόγια κατάφερνε πλήγμα στους «εχθρούς» του κράτους του οποίου ηγείται όπως είναι το PKK.
Ικανοποιημένη η Αθήνα αλλά…
Κατ’ αρχήν η Αθήνα εμφανίζεται ικανοποιημένη για την συμφωνία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η διαπραγμάτευση δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα και η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.
Ωστόσο, στην κυβέρνηση δεν ξεχνούν ότι λίγες ώρες πριν φτάσει στην Μαδρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκστόμιζε και πάλι απειλές κατά της χώρας μας, διεμήνυε ότι δεν θέλει να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και απειλούσε ακόμα και την συμμαχία την ίδια.
Κυβερνητικοί παράγοντες γνωρίζουν καλά ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι απρόβλεπτος και ποτέ μα ποτέ δεν κινείται χωρίς σχέδιο. Όμως, το ίδιο προετοιμασμένη είναι και η Ελλάδα να αντιμετωπίσει όλα όσα μπορεί είτε να εκστομίσει, είτε να πράξει ο Ταγίπ Ερντογάν. Και τονίζουν όλα τα παραπάνω γιατί γνωρίζουν ότι μπορεί ο Ερντογάν με τον αέρα της πρώτης νίκης στην Σύνοδο είναι πιθανό να διεκδικήσει και άλλα και αυτή την φορά εις βάρος της χώρας μας.
Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος αν χρειαστεί να απαντήσει σε όλα όσα μπορεί να ακουστούν από τον Τούρκο ηγέτη και με στοιχεία θα δείξει στους συμμάχους μας ότι η χώρα μας είναι εκείνη που σέβεται απόλυτα τους γείτονές της, που δεν εκφράζει αλυτρωτικές θέσεις, που δεν φτιάχνει χάρτες μεγαλοιδεατισμού όπως αυτός της Γαλάζιας Πατρίδας και που κινείται πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο.
Από την Ελλάδα δεν έχει απειληθεί καμία χώρα της περιοχής, αντίθετα εκείνη είναι που απειλείται με πόλεμο, που βλέπει στα τουρκικά παράλια την «Στρατιά του Αιγαίου», που ακούει κάθε μέρα να αμφισβητείται η κυριαρχία της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο εφόσον προκληθεί και θα θυμίσει επίσης ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία και διατηρεί τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου.
Σε εξαιρετικό κλίμα το δείπνο – Πολλές επαφές του πρωθυπουργού
Κάτι παραπάνω από καλό ήταν το κλίμα στο δείπνο που παρέθεσε ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε προς τιμήν των ξένων ηγετών.
Εκεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους ξένους ηγέτες, όπως τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Μπόρις Τζόνσον και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα.
Με τον Τζο Μπάιντεν έκαναν απολογισμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ με τους δυο ηγέτες να την χαρακτηρίζουν επιτυχή και να τονίζουν το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων των δυο χωρών.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο θα έχει και διμερή συνάντηση αύριο Τετάρτη. Επίσης είχε επαφές με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, με τους οποίους συζήτησε θέματα ενδιαφέροντος της ομογένειας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε, επίσης, ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου του ΝΑΤΟ και τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, όπου εκφράστηκε το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω βελτίωση κυρίως των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ
11:00 Τελετή υποδοχής των ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sánchez
11:25 Οικογενειακή φωτογραφία
11:30 Σύνοδος ηγετών (παρέμβαση του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy κατά την έναρξη)
14:30 Γεύμα ηγετών
16:00 Σύνοδος ηγετών (με τη συμμετοχή Αυστραλίας, Γεωργίας, Ιαπωνίας, Κορέας, Ν. Ζηλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Προέδρων Ευρ. Συμβουλίου και Ευρ. Επιτροπής)
20:00 Άτυπο δείπνο ηγετών κρατών-μελών ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.