Η χώρα μας υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου, ενιαίου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων – με βάση την προ του 1967 γραμμή – και παραμένει προσανατολισμένη στη συνολική επίλυση της αραβοϊσραηλινής διαμάχης», τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της Παλαιστίνης και του παλαιστινιακού λαού, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα διευκολύνει τη συνολική διευθέτηση του Μεσανατολικού ζητήματος» είπε.
Παράλληλα, προανήγγειλε ότι, σε συνεννόηση και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, η Ελλάδα θα πάρει πρωτοβουλία να οργανωθεί μια περιφερειακή δύναμη για την κατάσβεση πυρκαγιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Τουρκία και τη Ρωσία. Ο κ. Παπανδρέου, υπογράμμισε τον ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό που έχει αυτή η πρόταση «για τις δυνατότητες που έχουμε σε αυτή την περιοχή, όταν συνεργαζόμαστε να αντιμετωπίζουμε φαινόμενα κρίσης και να αναδεικνύουμε τη δυναμική της περιοχής». Την απόλυτη και πλήρη στήριξη του, προς αυτή την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, εξέφρασε ο κ. Αμπάς.
Ο κ. Αμπάς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, η οποία όπως σημείωσε «παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ΕΕ».
Ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι εξέφρασε την ανησυχία του προς τον κ. Αμπάς για το παρόν αδιέξοδο στις άμεσες διαπραγματεύσεις και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας -θα παίξει βέβαια ρόλο και η ΕΕ- θα υπάρξει ικανοποιητική λύση για όλες τις πλευρές. Τέλος ευχήθηκε, να βρεθεί σύντομα λύση στο ζήτημα της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης και συνεχάρη τον Πρόεδρο Αμπάς για τις προσπάθειες που καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.