«Οι εκλογές είναι άμεση κοινωνική ανάγκη. Έχουμε μια κυβέρνηση που πολλαπλασιάζει τις κρίσεις, δεν σέβεται τον δημόσιο πλούτο και συντονίζει τη λεηλασία της κοινωνικής πλειοψηφία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο Rise TV.
Όποιος κοιτάει τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, βλέπει ότι ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 70% βρίσκει ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια και την καθημερινότητα. Αυτό δεν δείχνει αυτόματα ότι ο κόσμος μετακινείται στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά ότι υπάρχει πεδίο να αλλάξει η πολιτική κατάσταση. Δεν αρκεί η κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, και γι’ αυτό εμείς επιλέγουμε να συζητάμε προγραμματικά. Δική μας δουλειά είναι να μιλήσουμε προγραμματικά για την επόμενη ημέρα και την ασφάλεια των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων. Για το πώς μπορεί μια προοδευτική διακυβέρνηση να ρυθμίσει το χρέος που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, με διαγραφή μέρους του ώστε να επιβιώσουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τόνισε.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που αξιοποίησε τα χρόνια της αντιπολίτευσης για να παρουσιάζει άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις». Και προανήγγειλε: «Όλο αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και σε ένα συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Στη συνεδρίαση της πολιτικής μας γραμματείας ο Δημ. Τζανακόπουλος ανέλαβε υπεύθυνος της ομάδας του κυβερνητικού προγράμματός μας και πολύ σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις».
Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «Τα εκ των υστέρων μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ακουμπούν καν τον πυρήνα των προβλημάτων και αποτυπώνουν την κοινωνική πίεση που δέχεται. Ο σχεδιασμός της για εκλογές είναι ξεκάθαρος και φάνηκε και από την τελευταία συνέντευξη του πρωθυπουργού και από την αλλαγή της ρητορικής της ΝΔ».
Όπως υπογράμμισε: «Η Ελλάδα έχει τα πιο ακριβά καύσιμα σε όλη την Ευρώπη σε σχέση με το εισόδημα, ο βασικός μισθός είναι χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2010, ο ενεργειακός πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 60% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 39%. Για όλα αυτά υπάρχουν ξεκάθαρες κυβερνητικές ευθύνες. Η ακρίβεια έχει υπογραφή Μητσοτάκη και τα επιδόματα που ανακοινώθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό. Δεν ακολούθησε η κυβέρνηση το δρόμο που ακολούθησαν Ισπανία και Πορτογαλία και ζήσαμε ένα 9μηνο λεηλασίας των πολιτών. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που ένα σπίτι με δύο εργαζόμενους αδυνατεί να βγάλει το μήνα και να πληρώσει λογαριασμούς. Υπάρχουν εργαλεία που θα μπορούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει αξιοποιήσει και δεν το έκανε. Ήδη από τον Οκτώβριο -πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- προτάθηκε από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν η μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα, που θα κόστιζε 1,5 δισ. ευρώ για ένα έτος. Όμως 14 χώρες το έχουν ήδη κάνει. Είναι ένα μέτρο απόλυτα επιλέξιμο με τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση. Όμως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν θέλει να συγκρουστεί με συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτό το είδαμε να συμβαίνει και στο χώρο της ενέργειας, όπου αρνείται να φορολογήσει τα υπερκέρδη, που ακουμπάνε τα 1,5 δισ. ευρώ. Το είδαμε και στην περίπτωση της βίαιης απολιγνιτοποίησης, όπου προωθήθηκε η αγορά του εισαγόμενου φυσικού αερίου, επηρεάζοντας σοβαρά τις τιμές ενέργειας. Μάλιστα, αγοράζουμε Ρωσικό φυσικό αέριο 30% ακριβότερα από τη Βουλγαρία».