Η εργαλειοποίηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή είναι πλέον πασιφανής από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος στον βωμό των πολιτικών του φιλοδοξιών ενόψει των εκλογών θυσιάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.
Αυτό, έχει γίνει ξεκάθαρο στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και καιρό και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο δεν τρέφουν αυταπάτες.
Η Τουρκία μετά το κρεσέντο από όλους τους ανθρώπους σε θέσεις εξουσίας γύρω από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδειξε χθες να χαμηλώνει τους τόνους μέσω μάλιστα του γερακιού του, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Όμως, ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα και χαράζει την γραμμή είναι ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος λίγες ώρες αργότερα, μίλησε και πάλι απαξιωτικά για την Ελλάδα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και έκλεισε και πάλι κάθε δίαυλο επικοινωνίας.
Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο χθες, μπορεί να είχε και πολιτικές αποχρώσεις καθώς μετέβη στο νησί της Αφροδίτης για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά από αυτά που συζητήθηκαν και ακούστηκαν ίσως και να είναι το δεύτερο πιο κομβικό γεγονός μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ που τόσο ενόχλησε τον Ερντογάν.
Από το πρωί της Παρασκευής όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου στην Λευκωσία, έως και το βράδυ της ίδιας ημέρας όταν απευθύνθηκε σε αμιγώς κομματικό ακροατήριο, τα μηνύματα προς την Άγκυρα ήταν πολλά και σαφή.
Στην συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδη το καθαρό μήνυμα ήταν πως Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα. «Να συντονίσουμε την δράση μας απέναντι στην αναταραχή, η οποία παρατηρείται τελευταία στην ανατολική Μεσόγειο», είπε απευθυνόμενος στον Νίκο Αναστασιάδη και όχι μόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η λέξη ψυχραιμία, η οποία ακούστηκε πολλές φορές μέσα στην ημέρα, περιέγραψε την στάση που κρατούν εδώ και εβδομάδες Ελλάδα και Κύπρος απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.
Ο πρωθυπουργός όμως έστειλε και μήνυμα και προς την Δύση θέλοντας να καταδείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή που θέλει τις εντάσεις. Κάθε άλλο και μάλιστα έκανε και μια πρόβλεψη λέγοντας: «Θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι και στις πιο δύσκολες συγκυρίες, άποψή μου ήταν και είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν».
Παράλληλα με όσα γίνονταν στην Λευκωσία, στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος αφού ολοκλήρωνε την προσευχή του και φτάνοντας πιο κοντά στο θείο συμπεριφερόταν ο ίδιος ως θεός και έκοβε κάθε γέφυρα επικοινωνίας αποκαλώντας μάλιστα ανέντιμο τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Και μπορεί η πρωινή συνάντηση να είχε εθνικό και πολιτικό χαρακτήρα αλλά το απόγευμα και το βράδυ στην Κύπρο ήταν γεμάτο κομματικές εκδηλώσεις στις οποίες όμως κυριάρχησαν και πάλι τα ελληνοτουρκικά. Κάτι, αναπόφευκτο, αφού η Κύπρος είναι ένα νησί που έχει ζήσει στο πετσί του τον τουρκικό επεκτατισμό και το έχει πληρώσει με αίμα.
Η έμμεση απάντηση στον Ερντογάν
Σε αμιγώς κομματικό ακροατήριο, απευθύνθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πέρα από τα των εκλογών θέλησε να καταδείξει και πάλι ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα σκυλί που συνεχώς γαυγίζει αλλά η ήρεμη δύναμη στην περιοχή. Και απάντησε εμμέσως στον Τούρκο Πρόεδρο και σε όσα είχε πει νωρίτερα εναντίον της χώρας μας και του ίδιου του πρωθυπουργού λέγοντας: «Δεν παρασυρόμαστε σε εύκολες ρητορικές εξάρσεις, οι οποίες συχνά γίνονται μόνο για να αντιμετωπιστούν εσωτερικά προβλήματα που μπορεί να έχει η γειτονική χώρα. Στεκόμαστε με αυτοπεποίθηση και στο πλευρό της Κύπρου, έτσι ώστε να μπορέσει, επιτέλους, το εθνικό ζήτημα της Κύπρου να λυθεί με τον έναν και μοναδικό τρόπο ο οποίος είναι αποδεκτός: μέσα από μία λύση η οποία θα είναι απολύτως σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με μία διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο της λύσης που πάντα Ελλάδα και κυπριακός ελληνισμός διεκδικούσαν».
Η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταποδίδοντας την επίσκεψη του υποψήφιου προέδρου της Κύπρου με το ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, βρέθηκε στο συνέδριο του κόμματος με εκλεκτή παρέα τον Πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.
Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του μεγαλύτερου σχηματισμού στο ευρωκοινοβούλιο είπε χωρίς περιστροφές ότι με αυτή την συμπεριφορά η Τουρκία δεν χωράει στην ΕΕ γέμισε ικανοποίηση τα κυβερνητικά στελέχη σε Αθήνα και Λευκωσία.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν «αφιερωμένο» στον Ερντογάν χωρίς όμως να αναφέρεται το όνομά του.
Κάνοντας αναφορά στα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε με το δάχτυλο τον Τούρκο Πρόεδρο και αποκάλυψε τις προθέσεις του.
Όταν μίλησε για ανοιχτή επίθεση με καταπάτηση των υφιστάμενων συνόρων δεν αναφερόταν μόνο στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Όταν αναφερόταν σε «ένα μοντέλο αυταρχικής συμπεριφοράς, σύμφωνα με το οποίο κάθε ιμπεριαλιστική χώρα, κάθε τοπικός ταραξίας, με οποιοδήποτε πρόσχημα, θα εισβάλει σε μία γειτονική χώρα», δεν φωτογράφιζε μόνο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλούσε για ηγέτες με αυτοκρατορικά και επεκτατικά οράματα, αναφερόταν ξεκάθαρα στον Ερντογάν.
Η φράση – κλειδί η οποία ειπώθηκε για να ακουστεί σε όλο τον κόσμο ήταν «Δεν πρέπει να αφήσουμε το Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη να γίνουν Κερύνεια και Αμμόχωστος». Περιέγραψε μάλιστα την «πράσινη γραμμή» που κόβει τη Λευκωσία στα δύο ως «μια γραμμή ντροπής που πρέπει επιτέλους να σβήσει».
Η γραμμή άμυνας
Ζητώντας να αναδειχθεί το Κυπριακό ως νέα προτεραιότητα στον χάρτη των καινούριων γεωπολιτικών και ενεργειακών δεδομένων ο πρωθυπουργός έβαλε τους πάντες στο παιχνίδι ακόμα και εκείνους που μοιάζουν ουδέτεροι αλλά στον βωμό των οικονομικών και όχι μόνο σκοπιμοτήτων τους κλείνουν το μάτι στην Άγκυρα.
Προειδοποίησε επίσης το ίδιο ακροατήριο ότι το εθνικό μέτωπο Ελλάδας και Κύπρου θα έχει και σταθερή στρατηγική αλλά και ευέλικτη τακτική, θα απαντά στην προκλητικότητα, με ψυχραιμία και ετοιμότητα, θα απαντά με θάρρος και όχι θράσος και δεν θα ανοίξει διάλογο με το παράλογο (σ.σ. πάλι Ερντογάν).
Το πόσο αποδοτικό ήταν το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά και το κατά πόσο ενόχλησε τις απέναντι ακτές θα φανεί τα επόμενα 24ωρα.