Σε συνεχή επικαιροποίηση βρίσκονται τα σχέδια του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφορικά με την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας καθώς αυτή εντείνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Από την ημέρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες για επίσημη επίσκεψη και συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει ημέρα που να μην βγαίνει ένας Τούρκος αξιωματούχος να κάνει προκλητικές δηλώσεις κατά της χώρας μας, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας.
Αυτό που φοβάται η Αθήνα είναι η πρόσκληση εντός του καλοκαιριού ενός θερμού επεισοδίου που θα μπορούσε να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και για το λόγο αυτό προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο και βέβαια για την πιθανότητα υβριδικών επιθέσεων στα νησιά μας μέσα στους επόμενους μήνες, όπως διέρρευσε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις αρχές της εβδομάδας.
Πώς αντιμετωπίζει όλα αυτά τα ενδεχόμενα η Αθήνα; Καταρχάς έχει επιλέξει να διεθνοποιήσει την παραβατικότητα της Άγκυρας καταγγέλλοντάς την στους αρμόδιους οργανισμούς. Ταυτόχρονα όμως, αξιοποιεί όλες τις συνεκπαιδεύσεις και στρατιωτικές συνεργασίες με τις σύμμαχες χώρες. Το ελληνικό Πεντάγωνο δίνει ιδιαίτερη σημασία στη στρατιωτική διπλωματία και τις ασκήσεις υψηλού επιπέδου, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε προ ημερών με μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας μας και του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS «Harry S. Truman» αλλά και του αεροπλανοφόρου αμφίβιων επιχειρήσεων SPS «Juan Carlos I» της Ισπανίας στα νερά του Ιονίου πελάγους.
Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι πολύ πιθανόν να δούμε και έκτακτες ασκήσεις μέσα στο καλοκαίρι, τόσο στο Αιγαίο όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περίπτωση που η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις. Κάτι αντίστοιχο άλλωστε είχαμε κάνει και το καλοκαίρι του 2020 με την κρίση που προκλήθηκε από τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους της γείτονος, Oruc Reis. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κατάστασης είχαμε διεξαγάγει μεγάλη στρατιωτική άσκηση με τη Γαλλία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αντίστοιχες ασκήσεις μπορεί να δούμε και τους επόμενους μήνες.