Την ανάγκη η Ελλάδα και η Βαυαρία να εντείνουν τη συνεργασία τους ώστε να αντιμετωπίσουν «τους κοινούς κινδύνους οι οποίοι εδώ και τρεις μήνες έχουν πλήξει κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας, ακεραιότητας, σεβασμού των συνόρων και ανθρωπισμού, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κώστας Τασούλας, υποδεχόμενος σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας, κ. Markus Söeder που επισκέπτεται τη χώρα μας ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του τοπικού Κοινοβουλίου της Βαυαρίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας (CSU).
Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε «τις πολύ στενές σχέσεις» Ελλάδας και Γερμανίας, σημειώνοντας πως οι σχέσεις της χώρας μας με τη Βαυαρία μπορούν ν’ αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα στους τομείς της ψηφιακής μετάβασης και της ενεργειακής συνεργασίας.
Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι «η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο ο οποίος απειλεί την ανθρωπότητα και τον οποίο η εισβολή του Πούτιν μας εμποδίζει ν’ αντιμετωπίσουμε σαν ένα από τα πιο σπουδαία ζητήματα». Υπογράμμισε, παράλληλα, την επιτακτική ανάγκη «ενότητας των ελεύθερων, δημοκρατικών χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, απέναντι σε κάθε προσπάθεια αλλαγής συνόρων, σε κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού, σε κάθε προσπάθεια να παραμερίσουμε την επιδίωξή μας για ανάπτυξη των χωρών μας και για προστασία του περιβάλλοντος».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU), κ. Thomas Kreuzer, ανέφερε πως η σημερινή επίσκεψη στη χώρα μας είχε ήδη προγραμματιστεί από το 2020 και αναβλήθηκε δύο φορές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως επεσήμανε, τότε «δεν γνώριζε κανείς τι προκλήσεις θα αντιμετώπιζε ο κόσμος», αναφέροντας την πανδημία του κορωνοϊού, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως επίσης και την ενεργειακή κρίση. «Αυτά είναι θέματα με τα οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι σήμερα και θα βρισκόμαστε και μελλοντικά και τα οποία μόνο από κοινού μπορούμε να λύσουμε στην Ευρώπη και στον δυτικό κόσμο» υπογράμμισε ο κ. Kreuzer.
Tην Πρόεδρο του τοπικού Κοινοβουλίου της Βαυαρίας, κ. Ilse Aigner, εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος, κ. Karl Freller, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες και τη χαρά του για την υποδοχή «στο λίκνο της Δημοκρατίας», τονίζοντας πως «εδώ, στη Βουλή των Ελλήνων, έχουν λάβει χώρα σημαντικές αποφάσεις που βοήθησαν να προχωρήσει η χώρα πάρα πολύ». Σημείωσε δε πως «η εικόνα της πόλης του Μονάχου έχει αντλήσει πάρα πολλά στοιχεία από την Αθήνα και αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που μας συνδέει φιλικά».
Ο Πρόεδρος της Βουλής προσέφερε στον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας ασημένιο στρογγυλό κουτί που στο καπάκι φέρει διακοσμητικό σχήμα τροχού άμαξας με μοτίβο από φράση του Ηρόδοτου «ΤΥΧΕΙΝ ΑΡΙΣΤΟΝ».
Από τη Βουλή των Ελλήνων, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Προέδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας, Γεώργιος Μυλωνάκης, Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Βασίλειος Μπαγιώκος, Ειδικός Γραμματέας της Βουλής, και Κωνσταντίνος Οικονομίδης, Πρέσβης και Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, καθώς και ο κ. Αντώνιος Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Από γερμανικής πλευράς, στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, οι κ. κ. Δρ. Ernst Reichel, Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα και Πολυξένη Καπέλλου, διευθύντρια του Ιδρύματος Hanns-Seidel. Ακολούθησε ξενάγηση της γερμανικής αντιπροσωπείας στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».