Από το όχι και τόσο μακρινό καλοκαίρι του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφωνούσε στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και έλεγε μεταξύ άλλων: «Δεν μας ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία. Αποστολή μας είναι να φέρουμε επενδύσεις».
Από τότε μεσολάβησε μια πανδημία και μια ενεργειακή κρίση, οι οποίες δεν μας έχουν ακόμα εγκαταλείψει και ο πρωθυπουργός χτίζει λιθαράκι λιθαράκι τις σχέσεις του με παγκόσμιους κολοσσούς τους επικεφαλής των οποίων έχει συναντήσει παραπάνω από μια φορές.
Αυτό έγινε και στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Εκτός από τα εύσημα που έλαβε η Ελλάδα και η κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας και την αλλαγή της εικόνας της παρά τις αντιξοότητες από επικεφαλής θεσμών όπως το ΔΝΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με Άραβες επενδυτές αλλά και με τους Προέδρους πολυεθνικών γιγάντων όπως η Google, η Microsoft και η Meta.
Από το Άμπου Ντάμπι στην Ελβετία
Λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός είχε ταξιδέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είχε σημαντικές επαφές με μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια. Οι συναντήσεις του με τοπικές επενδυτικές εταιρείες όπως η Mubadala είχαν γίνει πρωτοσέλιδο στα εμιράτα. Στην Ελβετία συναντήθηκε ξανά με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, Mubadala, Χαλντούν Χαλίφα Αλ Μουμπάρακ.
Εκεί, είδαν τις λεπτομέρειες του deal που κλείστηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανάμεσα στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με το Mubadala για την πραγματοποίηση στη χώρα μας επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ, αναδεικνύοντας την ελκυστικότητά της ως παγκόσμιου επενδυτικού προορισμού.
Google και Meta
Οι επικεφαλής δυο τεχνολογικών κολοσσών συνάντησαν επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι επαφές δεν ήταν εθιμοτυπικές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), Ματ Μπρίτιν. Η Google επενδύει ήδη στην χώρα μας αλλά συζητήθηκε οι επενδύσεις αυτές να αυξηθούν και να αξιοποιηθούν
εργαλεία που ήδη διαθέτει η Google στην Ελλάδα για προγράμματα ψηφιακής κατάρτισης και επιχειρηματικότητας, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, όπως επίσης και τα σχέδια της εταιρείας για υπόγεια καλώδια που θα συνδέουν Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή (Blue Submarine Cable System).
Ο τομέας της καινοτομίας και ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Ελλάδα συζητήθηκε επίσης στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Meta για Διεθνείς Υποθέσεις, Νικ Κλέγκ.
Εύσημα από τη Microsoft
Στη συνάντηση που είχε με τους κορυφαίους της Microsoft με έναν εκ των οποίων έχει συναντηθεί πάνω από δυο φορές, τον Πρόεδρο της εταιρείας, Μπραντ Σμιθ, ο πρωθυπουργός άκουσε πολύ καλά λόγια για την πρόοδο στην ψηφιοποίηση του κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών στην Ελλάδα την τελευταία τριετία.
Και οι επικεφαλής της Microsoft χωρίς πολλές περιστροφές ζήτησαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους δοθεί η δυνατότητα για συνεργασία με την Ελλάδα στην πορεία της ψηφιοποίησης του κράτους.
«Αν ρωτήσετε τους Έλληνες σήμερα ποια είναι η πιο πετυχημένη μεταρρύθμιση που έχει υλοποιήσει αυτή η κυβέρνηση, το 80% θα σας πει: ο ψηφιακός τομέας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
“Η δυνατότητα να επικοινωνείς με το κράτος από το κινητό σου τηλέφωνο είναι μία επανάσταση στην Ελλάδα. Και, ασφαλώς, έχουμε αγγίξει μόνο την κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά τι μπορούμε να κάνουμε”, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα ήταν πρωτεργάτης του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού στην ΕΕ και οργάνωσε μία πλήρως ψηφιακή εμβολιαστική εκστρατεία.
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η πρόοδος στην υλοποίηση της επένδυσης της Microsoft για τη δημιουργία κόμβου με τρία data centres στην Αττική.