«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο τέλος της πολυετούς περιόδου βίας στα ελληνικά πανεπιστήμια» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, από τη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Τετάρτης (18/5).
«Η βία στα πανεπιστήμια είναι εγγενές πρόβλημα των πανεπιστημίων, δεν είναι ένα επιφαινόμενο που έχει άλλες αιτίες» τόνισε ο υφυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σημείωσε, ότι είναι ένα «φαινόμενο δεκαετιών» και συνέχισε : «Είναι μια υποκουλτούρα βίας, που υπάρχει. Αυτήν υιοθετεί ο χώρος της αντιεξουσιαστικής Αριστεράς στην προκειμένη περίπτωση. Και είναι λυπηρό το ότι με αφορμή την καταστροφή της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, η αξιωματική αντιπολίτευση, η κοινοβουλευτική Αριστερά, ενώ είχε μια εξαιρετική ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις της με την αντιεξουσιαστική Αριστερά και τη δήθεν επαναστατικότητα που αυτή φέρει δια της βίας, απέφυγε να το κάνει και τρέχει πίσω της, προσπαθώντας να δικαιολογήσει, να το παραλείψει, ψάχνει να βρει προβοκάτορες, κ.τ.λ.».
«Δεν έβγαλαν καν ανακοίνωση όταν καταστράφηκε η βιβλιοθήκη, αλλά έβγαλαν ανακοίνωση δύο μέρες μετά για τη βία της αστυνομίας» πρόσθεσε ο κ. Συρίγος.
Πλησιάζει η λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας
Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο κ. Συρίγος είπε, ότι ολοκληρώνεται η εκπαίδευση τους, έχει εκδοθεί και η σχετική απόφαση του ΣτΕ και αναμένεται το επόμενο διάστημα το Προεδρικό Διάταγμα για την τοποθέτηση της στις πανεπιστημιουπόλεις «όπου υπάρχει πρόβλημα, μια από αυτές και του ΑΠΘ».
Τι είπε για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ
Ο υφυπουργός ρωτήθηκε και απάντησε και για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και για την ομιλία του στο κογκρέσο των ΗΠΑ.
Ο κ. Συρίγος υπενθύμισε τις αναφορές του πρωθυπουργού στο Κυπριακό, στις παραβιάσεις και στις υπερπτήσεις αεροσκαφών, καθώς και την παρότρυνση του Έλληνα πρωθυπουργού προς το «ισχυρότερο νομοθετικό όργανο του κόσμου», το κογκρέσο των ΗΠΑ, να μην πάρει «αποφάσεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε: «Έπραξε, όπως πρέπει να πράττει ένας σοβαρός ηγέτης, μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, όταν μιλάει σε ένα τόσο σημαντικό όργανο».
«Το να καταφέρει να αποσπάσει ένα τόσο θερμό χειροκρότημα σημαίνει ότι αυτά τα οποία είπε δονούσαν την ψυχή αυτών που χειροκροτούσαν, δείχνει τη σημασία όσων είπε ο πρωθυπουργός» σημείωσε ο κ. Συρίγος.
Παρατήρησε, δε, ότι στον αμερικανικό τύπο τονίζονται «τα προβλήματα που δημιουργεί στη δημοκρατία, ο λαϊκισμός» και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή».