Τον απόλυτο αιφνιδιασμό δοκίμασαν στο υπουργείο Οικονομικών με την τροπολογία του υπουργού Εργασίας για τις αναπροσαρμογές στη 13η και 14η σύνταξη των χαμηλοσυνταξιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν είχε ενημερώσει για την πρωτοβουλία του τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ούτε είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο να περάσει τη σχετική τροπολογία, παρά το γεγονός ότι και οι δύο υπουργοί συμμετείχαν λίγες ώρες νωρίτερα στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Για το λόγο αυτό, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους από την κίνηση του κ. Λοβέρδου, ενώ από το υπουργείο Εργασίας προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής.

Επί της ουσίας, η επίμαχη τροπολογία ενδεχομένως δημιουργεί προβλήματα στην αξιολόγηση από την τρόικα, δεδομένου ότι ανατρέπει τα δημοσιονομικά δεδομένα που προέκυψαν από το πακέτο μέτρων που συνόδευσε το Μάιο την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης και την έγκριση του δανείου των 110 δις, με αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις προς το υπουργείο Εργασίας για την άμεση απόσυρσή της. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι είναι δύσκολο έως αδύνατο να βρεθεί μια μέση λύση και να παραμείνει ως έχει, τουλάχιστον με όσα θα ισχύσουν για το τρέχον έτος.