«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά σε πολλά επίπεδα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Οι προσπάθειες των πολιτών έχουν αρχίσει να αποδίδουν και αυτό αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο διεθνώς» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τη σημερινή συνάντηση με τον Μ. Μπαρόζο, ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ζητήσει τη σημερινή συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό «εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα», ότι η ατζέντα της συνάντησης είναι «ανοιχτή» με «πολύ ευρύ» πεδίο.

Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα μείζονα ζητήματα είναι γνωστές και τις γνωρίζει ο κ. Μπαρόζο συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., «θα υπάρξουν πολύ σημαντικές αποφάσεις για τις χώρες της Ε.Ε. και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, για τον οποίο έχει πρωτοστατήσει η Ελλάδα».

Για την επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και του αρμόδιου Επιτρόπου της Ε.Ε. για τα οικονομικά Όλι Ρεν, ανέφερε ότι θα έχουν σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία, το Κοινοβούλιο, το οποίο θα ενημερώσουν στην Επιτροπή Οικονομικών, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση και να ακούσει τις απόψεις τους «και φυσικά να εκφράσουμε τις απόψεις μας και εμείς ως κυβέρνηση και τα κόμματα και οι πολιτικοί παράγοντες και οι βουλευτές, αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι».

Για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι τέτοιο αίτημα επισήμως δεν υπάρχει και ότι «ούτε φυσικά έρχονται για να εκφραστεί κάποιο τέτοιο αίτημα». «Μιλάμε μέσα στη συζήτηση που γίνεται για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων μας, από εκεί και πέρα στον κατάλληλο χρόνο θα υπάρξει και το ανάλογο αίτημα, εφόσον βέβαια κριθεί ότι ο χρόνος και ο τρόπος είναι ο κατάλληλος», τόνισε.

Οι στόχοι της χώρας μας στην προσεχή Σύνοδο,είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού είναι ένας στόχος αφού είναι σημαντικό και για την Ελλάδα να υπάρχει ένας σταθερός ευρωπαϊκός μηχανισμός. «Και το θέμα της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικό και από μια τέτοια συζήτηση και διαπραγμάτευση που γίνεται, η χώρα μας μόνο ενισχυμένη μπορεί να βγει», υποστήριξε.

Για το ευρωομόλογο είπε ότι ο Γ. Παπανδρέου ήταν από τους πρώτους που το είχαν προτείνει και η συγκεκριμένη πρόταση ακόμα «ζυμώνεται».