Η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας–Αλβανίας στον ενεργειακό τομέα, η οποία περιλαμβάνει τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στη γειτονική χώρα.
Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας και το ενδιαφέρον ελληνικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Αλβανία.
Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Edi Rama και την υπουργό Υποδομών και Ενέργειας, Belinda Balluku, τους οποίους ενημέρωσε για τις νέες υποδομές φυσικού αερίου που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα, με τις οποίες θα τριπλασιαστεί η αποθηκευτική δυναμικότητα της χώρας σε LNG.
Επισήμανε ότι τα έργα αυτά θα ενισχύσουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και θα συμβάλλουν στην απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων.
Στις συναντήσεις συζητήθηκε, επίσης, η επιτάχυνση της υλοποίησης της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα τριπλασιάσει τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που διακινούνται μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη μιας νέας γραμμής υψηλής τάσης, μεταξύ Νότιας Αλβανίας και Δυτικής Ελλάδας, που θα εξασφαλίσει πιο αποτελεσματικές διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας και καλύτερη ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Συναντήθηκε επίσης με την υπουργό Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Mirella Kumbaro. Όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, στη συνάντηση επισφραγίστηκε η νέα εποχή στη συνεργασία των δύο χωρών στο περιβάλλον, μετά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας για την Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πάρκου των Πρεσπών. Όπως υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν στοχευμένες δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας και την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων στο οικοσύστημα των Πρεσπών. Συζητήθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο λήψης μέτρων προστασίας και για τον ποταμό Αώο, ο οποίος είναι ένα από τα ελάχιστα ποτάμια άγριας ροής σε ολόκληρη την Ευρώπη με περισσότερα από 1.000 διαφορετικά είδη πανίδας.
«Η ενεργειακή συνεργασία συμβάλλει στη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού»
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με την υπουργό Υποδομών και Ενέργειας και την υυπουργό Περιβάλλοντος και Τουρισμού της Αλβανίας, συζητήσαμε για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω της απρόκλητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η εμβάθυνση της ενεργειακής μας συνεργασίας αποτελεί παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και συμβάλλει στη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού.
Συζητήσαμε για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αλβανίας η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Θέλουμε να επιταχύνουμε τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας της διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών και για τον λόγο αυτόν ελπίζουμε ότι έως το τέλος του έτους οι δύο Διαχειριστές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα έχουν καταλήξει στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου.
Το περασμένο καλοκαίρι με τους μεγάλους καύσωνες που έπληξαν τη χώρα μας, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Αλβανία ήταν καθοριστικές στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.
Συζητήσαμε, επίσης, για τις στρατηγικές υποδομές φυσικού αερίου που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα, οι οποίες θα ενισχύσουν την περιφερειακή επάρκεια εφοδιασμού και θα συμβάλλουν στην απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων.
Διαβεβαίωσα τις ομολόγους μου ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει τεχνογνωσία και να στηρίζει την Αλβανία σε θέματα ολοκλήρωσης αγορών ενέργειας.
Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και για τη διμερή συνεργασία σε περιβαλλοντικά θέματα, η οποία έχει πλέον εισέλθει σε μια νέα εποχή με την ενεργοποίηση της Συμφωνίας για την Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη του πολύτιμου οικοσυστήματος των Πρεσπών».