Στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα που θα συμμετάσχει στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, προσανατολίζεται ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης επιδιώκοντας «μια νέα απελευθέρωση και ένα νέο ξεκίνημα της χώρας». Όπως τονίζει μέσω της ιστοσελίδας iskra που διατηρεί «το κίνημα αυτό επιδιώκει να καλύψει το μεγάλο και διευρυνόμενο κενό μιας πραγματικής αντιπολίτευσης στη χώρα. Αντιπολίτευσης με βάση τα αληθινά επίδικα και στη βάση μιας γνήσιας δημοκρατικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής εναλλακτικής λύσης διακυβέρνησης και εξουσίας απέναντι σε ένα «φαύλο, υποτελές, ολιγαρχικό, πελατειακό, κλεπτοκρατικό και πραξικοπηματικό» πολιτικό και οικονομικό σύστημα, το οποίο συναποτελούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, διάφορες ακροδεξιές αποφύσεις και το πλέγμα των μεγιστάνων της διαπλοκής».
Κατά τον ίδιο, θα είναι «ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο που θα ενώσει, ανεξάρτητα από παρελθούσες πολιτικές κομματικές εντάξεις, όλους τους δημοκράτες και πατριώτες που θα συμφωνήσουν για μια νέα αρχή και θέλουν να αγωνισθούν με ανιδιοτέλεια, με προσωπικές θυσίες και ανυστερόβουλα για να εφαρμοσθεί στην πατρίδα μας ένα νέο αναγεννητικό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα πρώτα απ’ όλα και για μια Ελλάδα ελεύθερη και ανεξάρτητη που θα πάψει να είναι «προτεκτοράτο», «κλωτσοσκούφι» και «μπανανία» των κυρίαρχων Δυτικών κέντρων και πρώτα απ’ όλα των ΗΠΑ και της ευρωενωσιακής, κατά Μπρεζίνσκυ, «αποικίας» τους».
Το προσεχές διάστημα αναμένεται να γίνουν και οι επίσημες δηλώσεις για την ίδρυση του νέου πολιτικού κινήματος και τον οριστικό τίτλο που θα έχει του, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει προς συζήτηση το αρχικό Σχέδιο της Προγραμματικής Διακήρυξης. Θυμίζουμε ότι ο κ. Λαφαζάνης ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012 – 2014. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2015, ανέλαβε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αντικαταστάθηκε από τον Πάνο Σκουρλέτη τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
Στις 21 Αυγούστου 2015 ήταν ένας από τους 25 βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς που αποχώρησαν από αυτόν και συνέστησε τη «Λαϊκή Ενότητα», της οποίας ορίστηκε επικεφαλής. Παραιτήθηκε από την ηγεσία του φορέα, τον Ιούνιο του 2019.