Ιδέες από το success story της αναπαλαίωσης και απόδοσης στους πολίτες ενός ιστορικού κτήματος θα αντλήσει στο ταξίδι που θα κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σκωτία, μετά από πρόσκληση του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου.
Ο πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί και θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό κτήμα και τα κτίρια του 18ου αιώνα του Dumfries House, που διαχειρίζεται το Ίδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Πρίγκιπας Κάρολος θα συζητήσουν μεταξύ άλλων, πώς το μοντέλο του Οίκου Ντάμφρις θα μπορούσε να ακολουθηθεί και στο κτήμα Τατοΐου.
Η αλήθεια είναι ότι ο Πρίγκηπας της Ουαλίας και διάδοχος του Βρετανικού Θρόνου, είχε εκφράσει προσωπικό ενδιαφέρον όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 25 Μαρτίου 2021. Άλλωστε όπως έχει πει και ο ίδιος πολλές φορές, θεωρεί τη χώρα μας την πατρίδα των προγόνων του.
Dumfries House: Μια ιστορία που θυμίζει Downton Abbey
Για όσους αγαπούν τα βρετανικά σήριαλ εποχής, η ιστορία του Οίκου Ντάμφρις έχει όλα τα συστατικά για ένα πετυχημένο σενάριο.
Το 1743 ο Γουίλιαμ Κρίχτον Ντάρλιμπλ ο 5ος Κόμης του Ντάμφρις παραιτήθηκε από τον στρατό και αποσύρθηκε στο Κτήμα του στο Έιρσαϊρ. Το Κτήμα δεν ήταν τότε όπως είναι στην σημερινή του μορφή. Ζήτησε λοιπόν από τους αδερφούς Άνταμ να του υποβάλλουν ένα σχέδιο για να το επεκτείνει.
Τα σχέδια υποβλήθηκαν το 1754 και συμφωνήθηκε να ανεγερθεί μια νέα κατοικία που θα ονομαζόταν Λέιφνορις. Με το που μπήκε όμως η πρώτη λίθος ο ιδιοκτήτης άλλαξε γνώμη και το ονόμασε Ντάμφρις για να ταιριάζει με τον τίτλο του. Το χτίσιμο ολοκληρώθηκε το 1759 εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού.
Έναν χρόνο αφότου είχε αρχίσει η ανέγερση της κατοικίας η σύζυγος του Λόρδου πια, Ντάμφρις έφυγε από την ζωή. Θρήνησε τον χαμό της αλλά δεν έπαψε να ασχολείται με το όνειρό του.
Το επίπλωσε με τα καλύτερα της εποχής που πλέον είναι ανεκτίμητης αξίας καθώς φιλοτεχνήθηκαν στο διαβόητο εργαστήριο του Τόμας Τσίπεντεϊλ. Πίστευε, ότι μια πολυτελής κατοικία θα ήταν πόλος έλξης για μια νέα σύζυγο η οποία θα του έδινε και έναν κληρονόμο.
Όντως, το 1762 παντρεύτηκε την Αν Νταφ, μακρινή του ξαδέρφη αλλά κι εκεί στάθηκε άτυχος αφού έφυγε ο ίδιος από τον μάταιο τούτο κόσμο έξι χρόνια αργότερα, χωρίς να αποκτήσει διάδοχο. Η χήρα του εγκατέλειψε τον Οίκο Ντάμφρις και αργότερα ξαναπαντρεύτηκε.
Ο Οίκος πέρασε στον ανιψιό του, 6ο Κόμη του Ντάμφρις. Καθώς περνούσαν οι δεκαετίες περνούσε και ο Οίκος από γενιά σε γενιά φτάνοντας στο 1847 όταν το κληρονόμησε στην ηλικία των έξι μηνών ο Τζον Πάτρικ Στιούαρτ, μετέπειτα Μαρκήσιος του Μπιούτ, ο οποίος μεγαλώνοντας το λάτρεψε και το επέκτεινε χτίζοντας και άλλα οικήματα. Ο Οίκος Ντάμφρις έμεινε στην οικογένεια έως το 2007 όταν ο 7ος Μαρκήσιος του Μπιούτ αποφάσισε να το πουλήσει.
Τότε, μια Κοινοπραξία με επικεφαλής τον Πρίγκιπα Κάρολο της Ουαλίας και διάδοχο του Βρετανικού Θρόνου το αγόρασε και επί της ουσίας το διέσωσε καθώς περιέχει μια από τις πιο σημαντικές συλλογές επίπλων του έθνους.
Ο Οίκος με τη διαρκή επίβλεψη του Καρόλου έγινε αγνώριστος τόσο στο εσωτερικό του όσο και στο εξωτερικό του, ενώ έγινε και σημείο αναφοράς καθώς δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να εργαστούν, να μάθουν ξεχασμένες τέχνες και γενικότερα να τονώσει την τοπική οικονομία που είχε πληγεί από την παρακμή των ανθρακωρυχείων.