Το πιστόλι του αφέτη ήχησε για τα καλά δίνοντας και επίσημα το σήμα της εκκίνησης της προεκλογικής περιόδου, καθώς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κινούνται ήδη σε ρυθμούς συνεδρίων ανανεώνοντας την πολιτική τους ατζέντα και «ψαρεύοντας» σε νέες δεξαμενές ψηφοφόρων που συχνά ταυτίζονται και για τα τρία κόμματα. Ωστόσο στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει ήδη να διακινούνται διπλά σενάρια για ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.
Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια στο θέμα της πρόωρης κάλπης, ξεκαθαρίζοντας ότι κινείται απόλυτα θεσμικά και στόχο έχει να ολοκληρώσει την τετραετία, επιδεικνύοντας την Άνοιξη του 2023 συνολικά στους πολίτες το παραγόμενο έργο της κυβέρνησής του σε μια κυβερνητική θητεία μάλιστα που η μία κρίση διαδεχόταν την άλλη.
Το σήμα μάλιστα που έχει δοθεί ξεκάθαρα από το Μαξίμου στους γαλάζιους βουλευτές είναι να επισκεφτούν το Πάσχα τις εκλογικές τους περιφέρειες, να αφουγκραστούν τον παλμό των τοπικών κοινωνιών, να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα στην κριτική και να εξηγήσουν τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής με έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που έχει προκαλέσει την οργή της κοινωνίας και αναπόφευκτα οδηγεί σε πολιτική φθορά.
Τα διπλά σενάρια
Ωστόσο, στα πολιτικά γραφεία συζητείται ήδη το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού μετά το Πάσχα, προκειμένου να δοθεί ένα σήμα επανεκκίνησης σε μια περίοδο αμιγώς προεκλογική, όπου όσο περνά ο καιρός το πολιτικό κλίμα θα πολώνεται ολοένα και περισσότερο και συνεπώς ένα λίφτινγκ στο κυβερνητικό σχήμα θα λειτουργούσε ανανεωτικά και θα έδινε νέα ώθηση στην κυβέρνηση για το δύσκολο αδιαμφισβήτητα έργο που καλείται να φέρει σε πέρας το προσεχές διάστημα.
Δεν είναι λίγοι όμως και όσοι προσδιορίζουν τις διπλές πρόωρες κάλπες το Φθινόπωρο, εκτιμώντας ότι έρχεται ένας απαιτητικός πολιτικά χειμώνας, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη στο μέγιστο βαθμό, ενώ σημαντικό «εργαλείο» είναι και οι κρυφές δημοσκοπήσεις που δείχνουν τις τάσεις αλλά και κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης.
Οι «πολιτικές» ψαριές
Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα πολιτικά κόμματα χρειάζονται νέα «εργαλεία» κατανόησης της πραγματικότητας, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και πλέον είναι δύσκολα προσεγγίσιμοι. Ο πρωθυπουργός από το Ηράκλειο μίλησε για το ξεθώριασμα των παλιών κομματικών ορίων και των ιδεολογικών προσήμων.
«Το σχήμα Αριστερά-Δεξιά μοιάζει να μη χωρά στην εποχή μας. Ειδικά στα νέα παιδιά λέει πολύ λίγα πράγματα. Δίνει το σχήμα αυτό τη θέση του στο δίλημμα πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, καθήλωση ή δημιουργία, αδράνεια ή αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά. Προσδιόρισε το ιδεολογικό πρόσημο της ΝΔ μιλώντας για λαϊκή κοινωνική φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία και έστειλε το μήνυμα: «Θα αλλάξουμε την Ελλάδα για το καλύτερο». Είναι σαφές, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει καθαρή πρωτιά στις εκλογές που θα του δώσει τον πρώτο λόγο για κάθε επόμενη κίνηση, είτε νέας κάλπης με την ενισχυμένη αναλογική, είτε κυβερνητικής συνεργασίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις πολιτικές συνεργασίες που η κάλπη επιβάλλει, κάνοντας άνοιγμα σε ΚΙΝΑΛ και Γιάνη Βαρουφάκη για προοδευτική διακυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Έθεσε το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» και έδωσε το πολιτικό του στίγμα μιλώντας για «ριζοσπαστικό ρεαλισμό» και καυτηριάζοντας την «ασυδοσία της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης θα επιδιώξει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στην πρώτη κάλπη, μια καταγραφή πολιτικών δυνάμεων που θα δημιουργεί σκηνικό τρικομματισμού, για να λειτουργήσει αυτό ως διαπραγματευτικό χαρτί για την επόμενη μέρα.
Στο εκλογικό σάλπισμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε μάλιστα: «Συγκυβερνήσεις για διανομή καρεκλών και εξουσίας για να έχουν ρόλους κάποιοι παλιοί πρωταγωνιστές, αυτά ξεχάστε τα. Η ανανέωση για την οποία μιλώ δεν αφορά μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε πολιτική κουλτούρα».