Σε στρατηγικές κινήσεις με στόχο τη βέλτιστη ενεργειακή επάρκεια της χώρας προχωρά η κυβέρνηση επιταχύνοντας τους ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση λόγω της ενεργειακής κρίσης και των δυσμενών συνεπειών που επιφέρει τροφοδοτώντας ένα γιγαντιαίο κύμα ακρίβειας. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σήμερα στις 10:15 την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων, δίνοντας και επίσημα το «σήμα» για την έναρξη των ερευνών για την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Επί της ουσίας επισπεύδεται η έναρξη των ερευνών σε οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης αλλά και στο Ιόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, o πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ότι η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων θα περάσει στον έλεγχο του δημοσίου και θα έχει ως αντικείμενο τη στρατηγική δραστηριοποίηση της εξόρυξης των υδρογονανθράκων, αναλαμβάνοντας δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης. Για να επιτευχθεί αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ, ως βασικός μέτοχος της ΔΕΠΑ με συμμετοχή 65%, θα μεταβιβάσει στην ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και θα αποζημιωθούν από το Δημόσιο τα Ελληνικά Πετρέλαια για το 35% των μετοχών.
Ακολούθως θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των σεισμογραφικών ερευνών στα αδειοδοτημένα οικόπεδα. Συνεπώς οι διαδικασίες επισπεύδονται, καθώς τα προηγούμενα χρόνια τα έργα είχαν «παγώσει», δεδομένου ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είχε επικεντρωθεί στις καθαρές μορφές ενέργειας, στρέφοντας τις εταιρίες σε άλλα project, καθώς η εξόρυξη σε μεγάλα βάθη είναι εξαιρετικά κοστοβόρα.
Πλέον ο σχεδιασμός αλλάζει με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα των θαλασσίων ερευνών που έγιναν τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο στο νότιο και βόρειο Ιόνιο, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στις εταιρίες ότι το κράτος θα στηρίξει τις εξορύξεις και θα διευκολύνει την υλοποίηση επενδύσεων, απλοποιώντας την αδειοδοτική νομοθεσία για τα ερευνητικά προγράμματα και πετυχαίνοντας ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Παρόντες στην παρουσίαση θα είναι ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η γεν. γραμματέας Ενέργειας Αλ. Σδούκου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αρ. Στεφάτος και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ Α. Σιάμισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτες των παραγόντων του υπουργείου Ενέργειας το αισιόδοξο σενάριο τοποθετεί την ολοκλήρωση των πρώτων σεισμικών ερευνών στο 2024, ενώ στη συνέχεια πρέπει να ακολουθήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις και σε περίπτωση που εντοπιστούν ικανά κοιτάσματα που μπορούν να δώσουν επαρκείς ποσότητες αερίου, η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει το νωρίτερο 3 με 4 χρόνια μετά.