Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς το, μάλιστα, ψήφισμα – «πολεμικό ανακοινωθέν».
Η ΕΟ του κόμματος καταγγέλλει «την επικίνδυνη πολεμική κλιμάκωση που προωθεί» το συγκεκριμένο ψήφισμα, «οδηγώντας σε ακόμη πιο οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ολόκληρης της Ευρώπης».
Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, «το ΚΚΕ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την εισβολή της Ρωσίας, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγουν στην Ουκρανία από τη μια μεριά η καπιταλιστική Ρωσία και από την άλλη η ΕΕ κι οι σύμμαχοί της ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, μετατρέποντας τον ουκρανικό λαό σε “σάκο του μποξ” για τα αιματοβαμμένα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπούν». Ακόμη, «το ΚΚΕ καταδίκασε απερίφραστα τις δολοφονίες αμάχων, την πιο φρικτή και βάρβαρη όψη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, απ’ όποιον κι όπου κι αν διαπράττονται, όπως τώρα στην Μπούκα της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής».
Ωστόσο, «το Ευρωκοινοβούλιο αξιοποιεί με σκοπιμότητα», ισχυρίζεται η ΕΟ του ΚΚΕ, «το λαϊκό αποτροπιασμό», «επιλεκτικά» και «σαν επαίσχυντο εργαλείο όξυνσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης». Η ανακοίνωση συνεχίζει με πυρά κατά του Ευρωκοινοβουλίου: «Είναι όμως το ίδιο που διαχρονικά αποσιωπά προκλητικά και αθωώνει τα εγκλήματα εναντίον αμάχων που διαπράχθηκαν από το στρατόπεδο της ΕΕ και των Αμερικανο-Νατοϊκών συμμάχων της στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Υεμένη κι άλλου».
«Το ψήφισμα αποτελεί πολεμικό σάλπισμα σύσσωμου του αστικού πολιτικού προσωπικού – από συντηρητικούς φιλελεύθερους, σοσιαλδημοκράτες κάθε παραλλαγής και ακροδεξιούς – για ένταση της πολεμικής συμμετοχής των ιμπεριαλιστών ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στον πόλεμο» και «στην κατεύθυνση αυτή ζητάει ενίσχυση των αποστολών πολεμικού εξοπλισμού, στην οποία πρωταγωνιστεί κι η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο και προγεφύρωμα, προετοιμάζοντας μάλιστα και την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων», τονίζεται.
Το ίδιο ψήφισμα – που εγκρίθηκε με 513 ψήφους υπέρ, 22 ψήφους κατά και 19 αποχές – «ζητά την επιβολή νέων ακόμη πιο αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και την επέκτασή τους και εναντίον της Λευκορωσίας, που θα πληρώσουν ακόμη πιο ακριβά οι λαοί» και «απευθύνει οικονομικές και πολιτικές απειλές και εκβιασμούς ενάντια σε όσες χώρες εντός και εκτός ΝΑΤΟ δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή κυρώσεων».
Σημειώνουμε πως οι πλέον σκληρές κυρώσεις που ζητά το Ευρωκοινοβούλιο είναι η επιβολή «ολικού και άμεσου» εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου από την ΕΕ.
«Αποκαλυπτικό για τις πραγματικές αιτίες και επιδιώξεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία είναι το αίτημα να δημιουργηθεί “ταμείο τύπου σχεδίου Marshall” στο όνομα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο με την “έναρξη ενός μαζικού επενδυτικού προγράμματος”», προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. «Ενώ ακόμη ρέει το αίμα των λαών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», υπογραμμίζεται, «τα “κοράκια” του κεφαλαίου μυρίστηκαν νέες ευκαιρίες για κέρδη πάνω στα συντρίμμια και τη δυστυχία του ουκρανικού λαού». «Φτάνει δε στο έσχατο όριο του σκοταδισμού ζητώντας τον αποκλεισμό του ρωσικού πολιτισμού και αθλητισμού», κατά τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.
Καταλήγοντας, η ΕΟ του κόμματος επισημαίνει πως «το ΚΚΕ καλεί τους λαούς να καταδικάσουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αρνούμενοι να διαλέξουν στρατόπεδο ληστών» και «να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό λαό οργανώνοντας τη δική τους αυτοτελή πάλη για να απαλλαγούν από την κυριαρχία των μονοπωλίων και τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες τους».
Επισημαίνεται πως πολλές δυτικές χώρες εξετάζουν την επιβολή νέων κυρώσεων – αν δεν επέβαλαν ήδη νέες – κατά της Ρωσίας, αντιδρώντας στις καταγγελίες για την τέλεση εγκλημάτων πολέμου από τον ρωσικό στρατό.
Χαρακτηριστικά, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν, με τον εν λόγω ψήφισμα, τις φρικαλεότητες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και ιδίως στην Μπούκα, «οι οποίες αναμφισβήτητα ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», καθώς έχουν ολοσχερώς ή σχεδόν ολοσχερώς καταστρέψει τη Μαριούπολη, τη Βολνοβάκα και άλλες πόλεις και χωριά.
Τονίζουν δε ότι όσοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν και για τον σκοπό αυτόν ζητούν τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην Ουκρανία, ζητήματα στα οποία δε στάθηκε η παραπάνω τοποθέτηση του Περισσού.