Μπορεί ο πόλεμος να γίνεται στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά όλη η Ευρώπη και μαζί της και η Ελλάδα είναι σε πολεμική ετοιμότητα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να καλείται να διαχειριστεί ακόμα μια μεγάλη κρίση. Η καθημερινότητα των πολιτών δυσκολεύει εξαιτίας των παιχνιδιών του Βλαντιμίρ Πούτιν που έχουν αποδειχθεί επικίνδυνα για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες και ειδικά για τις πιο αδύναμες.
Τα μέτρα στήριξης, όπως παραδέχονται και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι αυτά που θα περίμεναν οι πολίτες, αλλά εξηγούν ότι η κρίση αυτή είναι ακόμα στην αρχή της και έτσι θα χρειαστούν οι εφεδρείες, όπως και τα σχέδια που αν χρειαστεί θα τεθούν σε εφαρμογή την κατάλληλη στιγμή.
Η ενεργειακή κρίση ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου και η ακρίβεια τείνει να γίνει βραχνάς, όπως και οι ελλείψεις που αν εμφανιστούν, ειδικά σε μια εποχή που ξεκινάει η τουριστική σεζόν μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικές για την οικονομία.
Το οικονομικό και όχι μόνο επιτελείο έχει τεθεί σε «πολεμικό συναγερμό» και στις συσκέψεις που προηγήθηκαν υπό τον πρωθυπουργό καταρτίσθηκαν σχέδια για πολλούς τομείς και παρουσιάστηκαν εναλλακτικές για τυχόν ελλείψεις και σε διατροφικά είδη.
Πιο αναλυτικά, ειδικά για τον τομέα των προϊόντων, όπου ενδεχομένως να παρουσιαστούν ελλείψεις, το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταλήξει σύμφωνα με πληροφορίες στα εξής:
Να δοθούν κίνητρα στους αγρότες για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, καθώς όπως ήδη είχε πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης σε καθεστώς αγρανάπαυσης. Βέβαια, αυτό δεν είναι ένα μέτρο που θα αποδώσει άμεσα αλλά θα είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον και την μείωση της εξάρτησής μας από τις ξένες αγορές.
Επίσης, εξετάζεται η εισαγωγή από τις εναλλακτικές διεθνείς αγορές για προϊόντα που μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη όπως μαλακό σιτάρι, αραβόσιτο ή ηλιέλαιο.
Για το θέμα των ζωοτροφών η κυβέρνηση έχει στρέψει αρκετά μακριά το βλέμμα της σε ασιατικές αγορές.
Στήριξη των αδύναμων
Η κυβέρνηση, δια του ίδιου του πρωθυπουργού, έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι αν χρειαστεί θα αποφασιστούν και πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην περίπτωση που συνεχιστεί επί μακρόν. Έτσι, εκτός από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 2 δις που θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ήδη έχει γράψει το Newsbeast, για την στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και του πρωτογενούς τομέα, υπάρχουν και άλλα όπλα στην φαρέτρα.
Ένα, από αυτά, ήταν, όπως είπε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ένα μέτρο που θα στερήσει έσοδα από τον προϋπολογισμό, και για τον λόγο αυτό θα είναι στοχευμένο.
Παράλληλα, θα προσπαθήσει να μην αυξηθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού προκειμένου να διατηρηθεί και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση.
Παράλληλα, οι έλεγχοι στην αγορά είναι αδιάκοποι και θα ενταθούν ακόμα περισσότερο τόσο κατά της κερδοσκοπίας όσο και για να μην παρουσιαστούν τεχνητές ελλείψεις με την λήψη αγορανομικών μέτρων.
Δεν αποκλείεται επίσης ο στόχος να βγει η χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία μέσα στο 2022 να μετατεθεί για λίγο αργότερα αν εκτιναχθούν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας εξαιτίας του πολέμου. Στην κυβέρνηση δεν βλέπουν σύμφωνα με πληροφορίες αρνητικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς η παραμονή στην ενισχυμένη εποπτεία θα διατηρήσει την δημοσιονομική σταθερότητα που είναι και ο μεγάλος στόχος.
Αγώνας δρόμου για επάρκεια ρεύματος
Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση με τα σχέδια να έχουν ήδη καταρτιστεί και να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την επαναλειτουργία των λιγνιτικών εργοστασίων. Αυτό, για να συμβεί θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή λιγνίτη.
Το παραπάνω, σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι λειτουργεί σε περίπτωση διακοπής των ροών τους φυσικού αερίου.
Και μέσα σε όλα τα σενάρια και τα σχέδια υπάρχει και το ακραίο που κανείς δεν εύχεται να τεθεί σε εφαρμογή και είναι να μπουν περιορισμοί στην κατανάλωση ενεργοβόρων βιομηχανιών αλλά και περιοδικές διακοπές ρεύματος τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην οικιακή κατανάλωση. Υπενθυμίζεται ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων όταν ήταν τεράστια η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό, πάντως το σενάριο θα εφαρμοστεί μόνο αν κλείσει εντελώς η στρόφιγγα από την Ρωσία και δεν αποδώσουν σχέδια όπως η επάρκεια LNG και οι έξτρα χώροι αποθήκευσής τους.