Η κυβέρνηση θα «φέρει» την ενσωμάτωση της Οδηγίας για το πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, αλλά με τις αναγκαίες θεσμικές εγγυήσεις για τις περιπτώσεις ψευδούς κατάθεσης, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει και τις διατάξεις για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε πριν από λίγες ημέρες και στο οποίο, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας παρουσίασε τη ρύθμιση για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, για το πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Διαβάζω ότι ανακατεύεστε και σε ξένα χωράφια», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης, απευθυνόμενος στον Μάκη Βορίδη και προσέθεσε: «Στο Υπουργικό Συμβούλιο, από ό,τι διαβάσαμε, η συνιστώσα του ΛΑΟΣ, δηλαδή εσείς ο κ. Βορίδης, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Πλεύρης, κάνατε μια μεγάλη φασαρία. Ο κ. Τσιάρας παρουσίασε την ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Και μάθαμε ότι κάνατε φασαρία. Και έρχεστε εδώ τώρα και μας μιλάτε για διαφάνεια», είπε ο κ. Ζαχαριάδης που προσέθεσε ότι η ενσωμάτωση της συγκεκριμένης Οδηγίας θα έπρεπε να έχει γίνει μέχρι το τέλος του 2021.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε επίσης ότι μια ημέρα μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, «τα πρωτοξάδελφα του κ. Βορίδη, οι σαμαρικοί δηλαδή, βουλευτές, κατέθεσαν ερώτηση που έρχεται σε αντίθεση με αυτά που ζητάει η Ευρώπη και η διεθνής νομιμότητα».
«Αυτοί είστε κύριε Βορίδη, όμηροι της διαφθοράς. Δίνετε διαπιστευτήρια, δίνετε εξετάσεις. Είχατε ή δεν είχατε έγγραφο της Διεθνούς Διαφάνειας, για την ενσωμάτωση της Οδηγίας;», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης.
«Επειδή είπατε κάτι για το θέμα των whistleblowers, των εισφερόντων σε μια κυρίως διοικητική διαδικασία, διότι αυτό αφορά η Οδηγία, δεν είναι ποινική η διαδικασία, είναι πρωτίστως διοικητική διαδικασία, δεν ξέρω από πού ενημερώνεστε. Πρέπει να ενημερώνεστε αρμοδίως, εσείς που έχετε και τη δυνατότητα να ασκείτε κοινοβουλευτικό έλεγχο και έχετε και θεσμικό ρόλο. Να ενημερώνεστε αρμοδίως», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και προσέθεσε:
«Η απάντηση είναι ότι προφανώς και θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία. Και προφανώς παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να ενσωματωθεί. Η απάντηση είναι ότι βεβαίως και θα ενσωματωθεί η Οδηγία. Το ό,τι υπάρχει όμως αναντιρρήτως ένα εξαιρετικά κακό προηγούμενο χρήσεως της προστασίας των μαρτύρων, για να ενοχοποιηθούν πολιτικοί αντίπαλοι, αυτό επίσης υπάρχει. Και επειδή αυτό το προηγούμενο γεννά την ανάγκη να υπάρξουν, σε αυτή τη χώρα, δικλείδες ασφαλείας, αυτό προφανώς απασχολεί. Αυτό το κακό ιστορικό προηγούμενο που συνδέεται με τη σκευωρία που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, που ως αποτέλεσμα αυτής της σκευωρίας σήμερα, βρίσκεται πρώην υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούμενος για κατάχρηση εξουσίας, για κακούργημα δηλαδή, για την ηθική αυτουργία.
Αυτό λοιπόν είναι που αποτελεί τη βάση, να βάλουμε θεσμικές εγγυήσεις ώστε βεβαίως αυτοί οι μάρτυρες να παίζουν τον ρόλο τους αλλά ταυτόχρονα να είναι και, υπό μια ευρεία έννοια, υπεύθυνοι γι΄αυτά τα οποία καταθέτουν, αν τυχόν τα έχουν καταθέσει ψευδώς. Αυτό συζητάμε και όχι την ειλικρινή κατάθεση. Την ψευδορκία μάρτυρα όμως… να μην την ελέγξουμε; Αυτόν ο οποίος χρησιμοποιείται προκειμένου να στοχοποιήσει πολιτικούς αντιπάλους, να μην τον ελέγξουμε; Αυτή είναι η συζήτηση.
Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν πρόνοιες σε όλα τα νομοσχέδια και στην Οδηγία, για τα ζητήματα αυτά και απλώς πρέπει να δει κανείς τις ισορροπίες και τις κατάλληλες σταθμίσεις που πρέπει να κάνει».
Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι εισάγεται διάταξη πλαίσιο που προβλέπει Εθνικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και τμήμα του Σχεδίου αυτού είναι η ύπαρξη ενός εθνικού συστήματος ακεραιότητας.
«Αυτό πια γίνεται με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλέον δεν είναι η διακριτική ευχέρεια ενός εκάστου υπουργού να νομοθετήσει ή να μην νομοθετήσει τα όσα προβλέπονται στο εθνικό σχέδιο, αλλά υπάρχει ισχυρή πολιτική δέσμευση, στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, στο επίπεδο του Υπουργικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, προκειμένου να εφαρμοστεί το Εθνικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς», είπε ο Μάκης Βορίδης και σημείωσε ότι «τέτοιο σχέδιο παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο».