Κρίσιμες αποφάσεις με άγνωστες συνέπειες, οι οποίες αποτελούν μονόδρομο όταν παραβιάζονται βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου έχει κληθεί να λάβει η Ελλάδα μέσα σε λίγα 24ωρα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια εισβολή που άλλαξε τον κόσμο και ειδικά την ΕΕ και την στάση της έχει σημάνει συναγερμό στην Αθήνα που σε απόλυτη σύμπλευση με όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη των πράξεών της απέναντι στην κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας, όπως η Ουκρανία με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ειδικά μετά τις απώλειες Ελλήνων ομογενών μας το Μέγαρο Μαξίμου, αποφάσισε να σκληρύνει την στάση του και απέναντι στην Ρωσία που επιμένει μέσα από τις ανακοινώσεις της πρεσβείας στην Αθήνα να κάνει λόγο για αντιρωσική προπαγάνδα.

Η Αθήνα αποφάσισε άμεσα την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία και σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το πρωί της Κυριακής «κλείδωσε» η αποστολή αμυντικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο Κίεβο.

Έτσι, η χώρα μας έστειλε χθες δύο μεταγωγικά αεροπλάνα C-130 φορτωμένα με αμυντικό υλικό, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας και σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ όπως και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, στάλθηκαν και μεγάλες ποσότητες υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού, από μάσκες και γάντια μέχρι απινιδωτές και συσκευές παροχής οξυγόνου.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, την ώρα που η ΕΕ καλείται να υπερασπιστεί βασικές αρχές της η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει απαθής. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ειδικά η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά πως είναι να απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία.

Χαρακτήριζαν επίσης ιστορική την ομιλία του Γερμανού Καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς στην Γερμανική Βουλή όπου εν πολλοίς εκφράστηκαν όλα όσα πιστεύει κάθε χώρα που επιθυμεί την ειρηνική συμβίωση τόσο με τους γείτονές της όσο και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Κοινός στόχος των χωρών – μελών της ΕΕ είναι να μην τεθεί σε καμία περίπτωση εν κινδύνω η ευρωπαϊκή δομή ασφάλειας. Η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία αναμφίβολα, επισήμανε κορυφαίος διπλωμάτης στο newsbeast σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής και συμφωνώντας με τα λεγόμενα του Όλαφ Σολτς τόνιζε ότι απειλείται όλη η μεταπολεμική τάξη.

Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα για το πώς θα είναι ο ευρωπαϊκός αλλά και ο παγκόσμιος χάρτης. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Λευκορωσία, όπου σήμερα θα γίνει η πρώτη απόπειρα να έρθουν κοντά επιτιθέμενος και αμυνόμενος σε επίπεδο διπλωματών.

«Η Ευρώπη ζει και πάλι ιστορικές στιγμές και πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις, ιδεολογίες και οικονομικά συμφέροντα, όλοι πρέπει να εργαστούν για να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση μίας σύγκρουσης με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους μας», υποστήριξε ο ίδιος διπλωμάτης.