Για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος. Ο κ. Συρίγος μίλησε σχετικά με την συμφωνία του Μοντραί αλλά και για την προσφυγική κρίση που πρόκειται να ξεσπάσει στο άμεσο μέλλον.
«Το ερώτημα είναι τί δυνατότητες έχει η Τουρκία. Υπάρχει διάκριση των κρατών που είναι παρόχθια κράτη στη Μαύρη Θάλασσα, και αυτών που δεν είναι παρόχθια. Βάσει της συνθήκης του Μοντραί, υπάρχει δικαίωμα στα παρόχθια κράτη να διασχίσουν τα στενά ακόμα και σε περίοδο πολέμου, εφόσον επιστρέφουν στις βάσεις τους. Ένα άλλο ερώτημα είναι ότι κατά πόσο τα ρωσικά πλοία που είναι στην περιοχή έχουν βάση τη Μαύρη Θάλασσα ή την Αγία Πετρούπολη», δήλωσε.
«Η Πολωνία και η Ρουμανία θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα μεγάλο αριθμό προφύγων. Στη Δυτική Ουκρανία, όπου είναι και Αντι-ρώσοι έχουν άλλη αντίληψη, οπότε θα στραφούν προς αυτές τις χώρες» πρόσθεσε.
Οι φιλοδοξίες του Πούτιν
«Στις επιθυμίες του Πούτιν είναι πρώτον να καταστήσει την Ουκρανία τμήμα του νέου ρωσικού imperium. Δεύτερον μέχρι στιγμής θέλει να πετύχει, μία ουδέτερη Ουκρανία, αποστρατικοποιημένη, και τρίτον να διώξει τη ναζιστικη ηγεσία, με λίγα λόγια να ελέγχει πλήρως την Ουκρανία»,
«Ο Μπάιντεν ανέφερε πως οι κυρώσεις δεν θα έχουν άμεσες συνέπειες στην Ρωσία. Τώρα τίποτα δε μπορεί να σταματήσει την εισβολή των Ρώσων από τον ίδιο τον ουκρανικό στρατό», δήλωσε ο κ. Συρίγος.
«Οι Ρώσοι θα είναι υπεύθυνοι για τα σύνορα της Ουκρανίας. Ο Πούτιν αναφέρει ότι δεν υπάρχει ουκρανικό έθνος, δεν χρειάζεται να υπάρχει Ουκρανία, λέει ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι στο ίδιο έθνος. Ο Πούτιν είπε οτι θα διορθώσει το ιστορικό λάθος του Λένιν, ότι, δηλαδή, θα εξαφανιστεί η Ουκρανία. Έχει την στρατιωτική ισχύ αλλά σε βάθος χρόνου θα εξαρτηθεί από την αντίσταση των Ουκρανών. Έως τώρα δεν υπάρχει αντίσταση. Η διπλωματία ξεκινά από το στρατιωτικό σκέλος. Οι Ουκρανοί αισθάνονται ότι είναι έθνος και μισούν τους Ρώσους», τόνισε.
«Έχουν γίνει πολλά λάθη από τη Δύση. Δεν είναι μόνο τα όρια που ξεπεράστηκαν από τη Δύση, είναι και η λογική που έχει η Ευρώπη. Δεν έχει ευρωπαϊκό στρατό και εξαρτάται από τις ΗΠΑ, είναι πολλά ζητήματα που θα έπρεπε να επανεξεταστούν», κατέληξε λέγοντας ο κ. Συρίγος.