Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε την Τρίτη (22/2) στο Μέγαρο Μαξίμου υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, υπό τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ.
Στη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε το άριστο επίπεδο των ελληνο-βουλγαρικών σχέσεων και η αμοιβαία βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος ηγέτης κράτους-μέλους της ΕΕ που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και συναντήθηκε με τον νέο πρωθυπουργό, Κίριλ Πέτκοφ, στις 20 Δεκεμβρίου 2021.
Κατά τη σημερινή συνάντηση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις ευκαιρίες συνεργασίας που παρουσιάζονται σε προγράμματα συνδεσιμότητας υποδομών, ενέργειας, μεταφορών και ψηφιακών δικτύων με προστιθέμενη αξία, όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.
Τονίστηκε η κοινή στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και συζητήθηκαν ακόμη οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «η χθεσινή αναγνώριση από τη Ρωσία της μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ».
Ο διάλογος Κυριάκος Μητσοτάκη και Άσεν Βασίλεφ
Κατά την έναρξη της συνάντησης οι κ. Μητσοτάκης και Βασίλεφ είχαν τον ακόλουθο διάλογο:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι πολύ που σας καλωσορίζω εδώ. Έκανα κάποιες παρατηρήσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία καθώς και επισημάνσεις σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της παροχής φυσικού αερίου.
Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τη Βουλγαρία με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να ξεπεράσει αυτό που εμείς θεωρούμε πως θα είναι μια βραχυπρόθεσμη κρίση.
Βεβαίως συνεργαζόμαστε ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος -όπως γνωρίζουμε- είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη Βουλγαρία, ώστε να έχετε τη δυνατότητα διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.
Για άλλη μια φορά λοιπόν, καλώς ήρθατε στην Ελλάδα.
Άσεν Βασίλεφ: Σας ευχαριστώ πολύ για τη θερμή υποδοχή. Μας ανησυχεί και εμάς ιδιαίτερα η κρίση στην Ουκρανία, αλλά και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση. Θεωρούμε πως θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή τη στιγμή παραβιάζεται, θα έλεγα, με ιδιαίτερα βάναυσο τρόπο.
Είμαστε και εμείς πρόθυμοι να εργαστούμε από κοινού με την Ελλάδα και να βοηθήσουμε στο ζήτημα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, για να εγγυηθούμε πως δεν θα υπάρξουν διακοπές παροχής. Αλλά και για να προετοιμάσουμε όλα τα σχέδια που σκοπεύουμε να συζητήσουμε στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως το θέμα της συνδεσιμότητας Βορρά – Νότου που είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη.
Επίσης, όπως αναφέρατε, θα συζητήσουμε τη συνδεσιμότητα και την ενσωμάτωση των ενεργειακών συστημάτων καθώς και άλλα πρότζεκτ που αποτελούν εδώ και χρόνια αντικείμενο διαλόγου, όπως το ζήτημα των συνοριακών διελεύσεων, το οποίο ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε, όπως και τη διασφάλιση της διευκόλυνσης των ροών αγαθών και της μετακίνησης προσώπων.
Ποιοι συμμετείχαν στη συνάντηση
Από την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, πρέσβης ‘Αννα-Μαρία Μπούρα και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Τον κ. Βασίλεφ συνοδεύουν στην Αθήνα και έλαβαν μέρος στη συνάντηση η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, αρμόδια για Αποτελεσματική Διοίκηση, Καλίνα Κονσταντίνοβα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μπότζιναρ Μποτζάνοφ, ο υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νικόλοφ και η προσωπάρχης του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Λένα Μπορισλάβοβα. Παρών ήταν επίσης στη συνάντηση ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, Βαλεντίν Ποριάζοφ.