Δεν έχει προγραμματιστεί η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ-Ολαντ τονίζει γαλλική πηγή στο Reuters. «Δεν έχει καθοριστεί ραντεβού σε αυτό το στάδιο, θα δούμε τι θα γίνει όταν φτάσουμε εκεί», υποστήριξε, προκαλώντας έντονο προβληματισμό, στην ελληνική πλευρά.

Μια συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τη γερμανίδα καγκελάριο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν υπάρξει σχετικό αίτημα από τον έλληνα πρωθυπουργό, παρόλο που η Άγκελα Μέρκελ δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε, από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς.

Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ηγέτες από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική προκειμένου να συζητήσουν για το ελληνικό πρόβλημα.

Η τριμερής συνάντηση, που ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι ο χρόνος τελειώνει και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κινήσεις.

Σημειώνεται ότι καμία απάντηση δεν έχει πάρει η ελληνική πλευρά σχετικά με τις νέες προτάσεις που κατέθεσε.

Όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου: «Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο / απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες».

Οι ίδιες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σε άτυπη ενημέρωση υπενθύμιζαν πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στους θεσμούς την πρότασή της, καθώς και δύο συμπληρωματικά κείμενα με συγκεκριμένες, εναλλακτικές επεξεργασίες για το δημοσιονομικό κενό και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επίσης σημείωναν πως οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί την Δευτέρα αργά το βράδυ.

Το βαρύ κλίμα είχαν περιγράψει οι Financial Times τονίζοντας πως η Ελλάδα παρέδωσε άλλη μια πρόταση της τελευταίας στιγμής στους πιστωτές και αυτοί με την σειρά τους την απέρριψαν για άλλη μια φορά ως «ανεπαρκή».

Όπως αναφέρουν η διαδικασία έχει γίνει ρουτίνα τις τελευταίες εβδομάδες, σε τέτοιο βαθμό που η Κομισιόν την έχει βαφτίσει «εγγραφολογία».

Αλλά αυτή η τελευταία ανταλλαγή παρουσιάζει μια κρίσιμη διαφορά. Η διάθεση της συγκρατημένης αισιοδοξίας που χαρακτήριζε τις συνομιλίες της προηγούμενες εβδομάδας δίνει γρήγορα την θέση της στον φόβο και την καχυποψία, τονίζει ο Peter Spiegel.