«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι ο διαχειριστής της συμφοράς, είτε κυριολεκτικά, γιατί είναι συμφορές αυτά που ζούμε, είτε και μεταφορικά» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣKAI, προσθέτοντας ότι εξίσου παταγώδης είναι η αποτυχία και στη διαχείριση της ακρίβειας που μαστίζει την αγορά.

Όπως τόνισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο που «στη χώρα μας όμως έχει πολλαπλασιαστεί, εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιληφθεί εγκαίρως το μέγεθος του φαινομένου.

Ακολούθησε πολιτική που αποδυνάμωσε την κρατική παρέμβαση, τη ΔΕΗ, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς απ’ το να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μια ευρύτερη περίοδο. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα κύμα ακρίβειας το οποίο θα είχε διαστάσεις όχι προσωρινότητας αλλά μονιμότητας, τσουνάμι που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε βαθμό που να υπάρχει σήμερα για πολλούς συμπολίτες μας υπαρξιακό πρόβλημα. Πολλά νοικοκυριά, επαγγελματίες, αγρότες, έχουν υπαρξιακό πρόβλημα. Εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης», προσθέτοντας ότι «επί 4,5 χρόνια δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τον λογαριασμό του ρεύματος, αντίθετα μειώσαμε τον ΦΠΑ της ενέργειας στον κατώτατο συντελεστή το ’19. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση η ΔΕΗ θα ανακτήσει το “Δ” (σ.σ. Δημόσια) στη λειτουργία της, ανεξαρτήτως με το τι θα γίνει με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα υπάρξει εντολή να παγώσουν τα τιμολόγια, θα ενεργοποιηθεί η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να γίνουν έλεγχοι».

Και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε ως ο καλύτερος τεχνοκράτης και απέδειξε ότι έχει πολύ μεγάλη αδυναμία να χειριστεί κρίσεις. Το επιτελικό κράτους έχει γίνει ανέκδοτο, στην πανδημία είμαστε οι χειρότεροι. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να μπει φρένο σ’ αυτή τη συμφορά, αλλά και στη μεγάλη οικονομική συμφορά που έρχεται. Ευτυχώς, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα».

Πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών «για να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή» και υποστήριξε ότι «η χώρα βρίσκεται σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο. Η οργή που υπάρχει στην κοινωνία, πρέπει να εκφραστεί πολιτικά». Σημείωσε δε, ότι σειρά από ευρωπαϊκές χώρες κυβερνώνται με συστήματα απλής αναλογικής, με κυβερνήσεις συνεργασίες και προγραμματικές συνεργασίες πάνω στο τραπέζι. «Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αυτό, ιδίως στις μέρες μας όπου η βασική διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα σε μια πολιτική που προτάσσει τις αγορές και την αυτορρύθμιση τους και σε μια πολιτική που λέει ότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ανθρώπινο κοινωνικό κράτος». Προσέθεσε ότι «αυτή η γραμμή εκφράζεται παραδοσιακά ανάμεσα στη Δεξιά και τις προοδευτικές δυνάμεις» και πως «όλοι όσοι αυτοαποκαλούνται προοδευτικές δυνάμεις και βρίσκονται στην κατεύθυνση ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, μπορούμε να βρούμε ένα μίνιμουμ πλαίσιο για να διαμορφώσουμε μια πολιτική που θα δώσει ανάσα και προοπτική σε όσους σήμερα δοκιμάζονται».

Επίσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από πίεση που ασκεί στο ΚΙΝΑΛ, να το εξαναγκάσει να στραφεί ενάντια σε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης. «Το να κρατά το ΚΙΝΑΛ ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση εξ αντικειμένου βοηθά την κυβέρνηση. Υπογράμμισε πάντως ότι δεν τον ανησυχεί η άνοδος του Κινήματος Αλλαγής. «Για εμάς το μέτωπο μας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του, δεν έχουμε άλλον αντίπαλο», είπε, τονίζοντας ότι υπάρχουν διαφορές μεγάλες με το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25, αλλά τον κ. Μητσοτάκη «θεωρούμε αντίπαλο μας».

Τέλος, ερωτηθείς αν θα φύγει σε περίπτωση που χάσει στις επόμενες εκλογές, απάντησε ότι «δεν θα τις χάσουμε τις επόμενες εκλογές. Τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο λαός και τους ηγέτες και την παραμονή τους επίσης την επιλέγει ο λαός. Πριν και μετά τις εκλογές μεσολαβεί μια πολύ κρίσιμη στιγμή, οι εκλογές».