Να βρίσκονται σε επαφή με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο συστήνει στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία το Υπουργείο Εξωτερικών.
Κατά την ίδια ανακοίνωση – η οποία έρχεται ενώ η αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη – τα στοιχεία επικοινωνίας που καλούνται να λάβουν υπόψιν οι πολίτες είναι τα εξής:
«Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE
Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782
Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453
Διεύθυνση e-mail: [email protected]
Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev».
Πολλές χώρες προστίθενται σε όσες έχουν ήδη καλέσει στην απομάκρυνση των πολιτών τους από την Ουκρανία
Η Νορβηγία και η Λετονία προστέθηκαν απόψε στις χώρες εκείνες που καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενες την κατάσταση ασφαλείας και τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανέφερε ότι «λόγω της σοβαρής και απρόβλεπτης» κατάστασης στην Ουκρανία, συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα αυτή και προτρέπει όσους βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν.
Συμβούλευσε επίσης τους Νορβηγούς να μην ταξιδεύουν σε περιοχές της Ρωσίας που απέχουν λιγότερα από 250 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και να αποφεύγουν τα ταξίδια σε όλη τη Λευκορωσία, εκτός της πρωτεύουσας Μινσκ, σύμφωνα με το Reuters.
Η Λετονία από την πλευρά της κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία λόγω της «σοβαρής απειλής για την ασφάλεια που θέτει η Ρωσία» και μιας «αξιόπιστης απειλής κλιμάκωσης», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Ανάλογη απόφαση έλαβε και η Βόρεια Μακεδονία, λίγο νωρίτερα. Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας καλεί όλους τους πολίτες οι οποίοι σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ουκρανία το προσεχές χρονικό διάστημα, να αποφύγουν το ταξίδι αυτό.
Επιπροσθέτως προτρέπει όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν, εφ’ όσον έχουν τη δυνατότητα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Κατά το τελευταίο 24ωρο, αντίστοιχες συστάσεις εξέδωσαν, μεταξύ άλλων, η Ολλανδία και η Ιαπωνία.
Η ολλανδική κυβέρνηση συνέστησε στους Ολλανδούς πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν λόγω της κατάστασης ασφαλείας, ανέφερε σήμερα το ολλανδικό ραδιόφωνο BNR, επικαλούμενο τον Ολλανδό πρεσβευτή στην Ουκρανία.
Η ολλανδική διπλωματική αποστολή θα φύγει από το Κίεβο για να πάει μακριά από τα ρωσικά σύνορα, στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη σειρά του, εξέδωσε οδηγία προς τους Ιάπωνες υπηκόους, που βρίσκονται στην Ουκρανία, να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.
Το Ισραήλ, εξάλλου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι συγγενικά πρόσωπα του προσωπικού της πρεσβείας του στο Κίεβο αποχωρούν από την Ουκρανία, με την ισραηλινή κυβέρνηση να επικαλείται «μια επιδείνωση της κατάστασης» σε μια προφανή αναφορά στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών προέτρεψε περαιτέρω τους Ισραηλινούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία και όσους βρίσκονται εκεί να «αποφεύγουν περιοχές εντάσεων».
Επισημαίνεται πως πολλές χώρες έχουν ήδη εκδώσει συναφείς συστάσεις και οδηγίες, με τις ΗΠΑ να έχουν προτείνει την άμεση αποχώρηση των Αμερικανών από την Ουκρανία από τα τέλη του περασμένου μήνα.
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα προκαλώντας φόβους για πόλεμο.