«Εμείς έχουμε υποβάλει ένα κείμενο 46 σελίδων. Αν δεν γίνει δεκτό, θα αποφασίσει ο λαός. Εάν υπάρξει συμφωνία βεβαίως θα έρθει στη Βουλή. Εάν υπάρξει τελεσίγραφο από τους πιστωτές θα μιλήσει ο λαός. Αν μας πουν ότι αυτές είναι οι θέσεις μας και δεν κουβεντιάζουμε τίποτα άλλο, τελεία. Εκεί εμείς θα πούμε ότι απορρίπτουμε, ζητάμε από το λαό να το απορρίψει κι αυτός», δήλωσε στο ραδιοσταθμό Βήμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις και το περιεχόμενο της πρότασης των θεσμών.
Ερωτηθείς για το δίλημμα που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση εκλογών είπε ότι θα αφορά «ισχυροποίηση της λαϊκής εντολής, για να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση για μια επωφελή αμοιβαία συμφωνία. Ο συμβιβασμός είναι προφανές ότι έχει άλλη μορφή τώρα και άλλη μορφή μετά. Είναι συνάρτηση του συσχετισμού δύναμης. Αν π.χ. πάρει 45% η κυβέρνηση στις εκλογές, με άλλο κύρος πηγαίνει στη διαπραγμάτευση. (Οι πιστωτές) παίξανε ένα παιχνίδι υπονόμευσης πολιτικής της κυβέρνησης, προκειμένου να στείλουν μήνυμα τιμωρίας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό το σχέδιο με εκλογές θα δούμε αν πετυχαίνει. Δεν επιδιώκουμε ως πρώτη λύση το θέμα των εκλογών. Αν μάς τεθεί όμως τελεσίγραφο, η απάντηση είναι να ψηφίσει ο λαός, πρωτογενώς».
«Εάν όλα αυτά τα οποία μετεδόθηκαν είναι η θέση των πιστωτών, τότε φαίνεται ότι οι θεσμοί δεν γνωρίζουν από διαπραγμάτευση και δημοκρατική συνομιλία και συνεννόηση, παρά μόνο από τελεσίγραφο. Το τελεσίγραφο όμως θα τινάξει στον αέρα όλη την Ευρώπη», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι «το mail Χαρδούβελη είναι ένα μικρό υποσύνολο, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τους πιστωτές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος… Δηλαδή, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ψήφισε σε ένα μεσοπρόθεσμο τις ομαδικές απολύσεις, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τη μείωση του ΕΚΑΣ στο mail Χαρδούβελη κι όλα αυτά τα οποία ζητούν σήμερα. Δεν είναι έκπληξη αυτά τα οποία ζητούνε. Είναι ψηφισμένα από τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, στο μεσοπρόθεσμο. Άρα είμαστε μπροστά σε υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υποχρεώσεις που αφορούν τη γενική εκποίηση της χώρας και την υποβάθμιση της οικονομίας».
Για την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι “εμείς δεν κάνουμε μπλόφες ούτε εκβιάζουμε”. Αν το (κρατικό)ταμείο μπορεί, θα πληρώσει. Εάν υπάρχει προοπτική συμφωνίας, ακόμα περισσότερο διευκολύνει. Είναι στοιχειώδης προνοητικότητα. Αν δεν υπάρξει δυνατότητα συμφωνίας, να μην εξαντλήσουμε τα μερικά αποθέματα».