Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισε σήμερα στη Ρίγα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Στις επαφές του με την αμερικανίδα Υπουργό Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς και τον Υφυπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο κ. Αβραμόπουλος συζήτησε τρόπους με τους οποίους η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα μπορούν να συνεργαστούν περαιτέρω για την πάταξη των δικτύων διακίνησης μεταναστών, την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, καθώς και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο.
Με την ολοκλήρωση της Συνόδου και την υιοθέτηση κοινής δήλωσης για την εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ, ο κ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι «η συνεργασία μας στον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων είναι πολύ ισχυρή και αντανακλά τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεών μας», προσθέτοντας ότι «η κοινή μας δήλωση είναι ένα απτό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην προάσπιση των κοινών μας αξιών».
Αναφερόμενος στις μεταναστευτικές προκλήσεις, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε: «εκτιμώ ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και την αλληλεγγύη που δείχνουν σε αυτό το θέμα», ενώ αναφορικά με την προσπάθεια αντιμετώπισης των δικτύων διακίνησης, χαιρέτισε «την περαιτέρω συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών και την ανάπτυξη συνεργειών με χώρες της Αφρικής ή και της Μέσης Ανατολής».
Όσον αφορά την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «η συνεργασία μας προχωράει σε γερές βάσεις και εμβαθύνεται μέσω της Europol, την συμφωνία PNR και στις κοινές ομάδες εργασίας».
Επίσης ο Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η κοινή δράση για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο και η ανταλλαγή πληροφοριών «οδήγησε στη διακοπή της λειτουργίας πολλών διαδικτυακών διευθύνσεων του λεγόμενου ‘darknet’, που διανέμουν παράνομα προϊόντα παγκοσμίως».
Τέλος ο Έλληνας Επίτροπος έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη διευθέτησης το συντομότερο δυνατό του ζητήματος της ‘’αμοιβαιότητας’’ στις θεωρήσεις εισόδου (βίζες) μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα είναι πολύ σημαντικό για την ΕΕ και εύχομαι ότι θα υπάρξει σύντομα πλήρης αμοιβαιότητα».