Στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση αναφέρθηκε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των χωρών της G6, που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στη Δρέσδη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και της υπουργού Δικαιοσύνης και του υφυπουργού Εσωτερικών των ΗΠΑ.
Οι μεταναστευτικές προκλήσεις και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση.
«Ενισχύουμε την κοινή μας δράση κατά των διακινητών. Βοηθούμε τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, δίνοντας νόημα στην έννοια της αλληλεγγύης. Υποστηρίζουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφής παράτυπων οικονομικών μεταναστών, που δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις “Τρίτων” και “Ποσειδών” για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Επιδιώκουμε την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης και υποστηρίζουμε την δημιουργία κέντρων πολλαπλών χρήσεων σε τρίτες χώρες, όπως στο Νίγηρα», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος και επισήμανε ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης «έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για τη μετανάστευση». Έκανε δε λόγο για «πολλά σημεία σύγκλισης», ενώ, όπως είπε, διαπιστώθηκε «η ανάγκη για αλληλεγγύη αλλά και, ταυτόχρονα, για τήρηση των κανόνων ώστε να αποτρέπονται οι καταχρήσεις του συστήματος».
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι θα τύχουν περαιτέρω συζήτησης από τα κράτη-μέλη, ενόψει και του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου, και ανέφερε ότι τα μέτρα «επανεγκατάστασης 20.000 προσφύγων από τρίτες χώρες στην ΕΕ και μετεγκατάστασης 40.000 μεταναστών που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας εντός της ΕΕ είναι αρκετά λογικά, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα πάνω από 6.000 μετανάστες κατέφυγαν στην ΕΕ». Τόνισε δε ότι «όταν συζητάμε για τη μετανάστευση, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη συνολική εικόνα του ζητήματος».
Αναφερόμενος στην παράμετρο της ασφάλειας, ο κ. Αβραμόπουλος ανέδειξε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ως βασική προτεραιότητα όλων και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη «η ενίσχυση των προσπαθειών για τη θωράκιση της ασφάλειας των πολιτών μας». Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια, ο Επίτροπος τόνισε ότι θα αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση «τη βάση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».
Για την αυξανόμενη εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην πρόθεσή του «να αναπτυχθεί συνεργασία με φορείς του Διαδικτύου, προκειμένου να μειώσουμε την προσβασιμότητα σε τρομοκρατικό υλικό και να καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε ακόμη ειδική μνεία στη στενή συνεργασία της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα ασφάλειας, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τους Αμερικανούς ομολόγους στην ειδική Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Ρίγα. Καλωσόρισε δε την Γαλλογερμανική Δήλωση, με την οποία οι δυο χώρες στηρίζουν την πρόταση που κατέθεσε η Επιτροπή με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα Μετανάστευσης, η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει μέτρα τα οποία έχουν ως στόχο τη διασφάλιση καλύτερης κατανομής ευθυνών και την καλλιέργεια αλληλεγγύης στο εσωτερικό της ΕΕ για την διαχείριση της αυξανόμενης ροής μεταναστών.
«Δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα που παρουσιάζονται στο πακέτο», δήλωσε ο κ. Αβραμοπουλος και διευκρίνισε ότι η Επιτροπή είναι πρόθυμη να συζητήσει με τα κράτη-μέλη τους τρόπους εφαρμογής των μηχανισμών προκειμένου να γίνει δίκαιη κατανομή των αιτούντων ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.