Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν στη γαλλική εφημερίδα La Tribune την πληροφορία που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt πως η Αθήνα θα δεχόταν να συζητήσει περικοπές στις συντάξεις.
«Οι μόνες προτάσεις που κάνει η Ελλάδα στο θέμα αυτό αφορούν την ενοποίηση των ταμείων και την κατάργηση ορισμένων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», διαβεβαιώνουν οι πηγές αυτές στη γαλλική εφημερίδα.
Το δημοσίευμα αναφέρει τις σημερινές δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη αλλά και την αναφορά του Πάνου Σκουρλέτη πως η Ελλάδα έφτασε στα όριά της κάνοντας το μάξιμουμ των υποχωρήσεων.
«Οι κόκκινες γραμμές καλά κρατούν», σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει: «Η μπάλα βρίσκεται καθαρά στην πλευρά των δανειστών που καλούνται να κάνουν μία πολιτική επιλογή. Σε ό,τι αφορά τη χρεοκοπία καταλαβαίνουν επιτέλους πως το ελληνικό χρέος είναι και «δικό τους» πρόβλημα και όχι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας. Ήταν κι αυτό ένα μάθημα από το άρθρο Τσίπρα στη Monde. Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις μπορούν (επιτέλους) να αρχίσουν»/
Το άρθρο αναφέρεται στην επείγουσα συνάντηση κορυφής στο Βερολίνο με την οποία, όπως γράφει, η Άνγκελα Μέρκελ αναγνωρίζει πως η χρεοκοπία της Ελλάδας αποτελεί πρόβλημα και για τους δανειστές της και, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, αναγνωρίζει πως το πρόβλημα είναι πολιτικό.
«Επιτέλους οι δανειστές της Ελλάδας κινούνται», γράφει η γαλλική εφημερίδα La Tribune σε μακροσκελές δημοσίευμά της σχετικά με τη σημασία της χθεσινής συνάντησης στο Βερολίνο και τα «μαθήματα» που απορρέουν από αυτή.
«Βλέποντας την αποτυχία της στρατηγικής που εφάρμοζαν εδώ και τέσσερις μήνες, η Μέρκελ κάλεσε κρίσιμη συνάντηση στο Βερολίνο», γράφει η εφημερίδα, «παράλληλα στην Αθήνα ο Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του ενώ οι Έλληνες διαπραγματευτές παρακολουθούσαν στενά τα τεκταινόμενα στο Βερολίνο».
Η La Tribune γράφει πως η «Σύνοδος» απέτυχε στο να παρουσιάσει στην Ελλάδα μια συγκεκριμένη συμφωνία καθώς οι δανειστές αποφάσισαν απλά «να συνεχιστεί η εργασία εντατικά» και επισημαίνει πως η τακτική της «θηλιάς», της πρόκλησης δηλαδή ασφυξίας στην Ελλάδα, απέτυχε. Η φήμη πως οι δανειστές θα έστελναν στην Αθήνα τελεσίγραφο με τη μορφή «take it or leave it» πρότασης, αποδείχθηκε λανθασμένη.
«Οι δανειστές αναγνωρίζουν πως μια ενδεχόμενη χρεοκοπία θα ήταν πρόβλημα και για αυτούς και αναζητούν τρόπο αποφυγής τους. Είναι σαφές πως εγκαταλείπεται η στάση διαρκών απαιτήσεων να καταβληθεί «προσπάθεια» από τους Έλληνες και πως αυτή τη φορά οι δανειστές θα λάβουν υπόψη και κάποια αιτήματα ελληνικά, αν θέλουν να αποφύγουν τη ρήξη.
Δεύτερο μάθημα από τη συνάντηση στο Βερολίνο, σύμφωνα με την εφημερίδα, το παιχνίδι πλέον παίζεται σε πολιτικό επίπεδο. Κι αυτό αποτελεί επιτυχία καθώς οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες απέτυχαν, αναφέρει το άρθρο, επισημαίνοντας πως το Εurogroupe, υπό την κυριαρχία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δεν έχει κρύψει την προτίμησή του για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο.
Κι αυτό είναι προς όφελος της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζει η γαλλική εφημερίδα, καθώς η πολιτική θα κατευθύνει την οικονομία και όχι το αντίστροφο. Έτσι η Ελλάδα εμφανίζει πολιτικά «ατού»: τη νομιμότητα της κυβέρνησής της, τη συνοχή της ευρωζώνης, την πίεση προς την ελληνική κοινωνία ύστερα από πέντε χρόνια λιτότητας…
Τελευταίο σημείο που αξίζει να αναδειχθεί, σύμφωνα με το άρθρο, είναι πως η ελληνική αντίσταση στην επιχείρηση πρόκλησης ασφυξίας δίχασε τους πιστωτές της. «Τη Δευτέρα 1η Ιουνίου η τρόικα πέθανε», γράφει η εφημερίδα. Η διάσπαση αυτή μπορεί να εμποδίζει τη διατύπωση μιας καθαρής συμφωνίας αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αποτελεί και ευκαιρία: Αν υπάρχει «σκληρή γραμμή» στο ΔΝΤ, υπάρχει «χαλαρή γραμμή» αλλού. Ένας συμβιβασμός ανάμεσα σε αυτές τις δύο γραμμές μπορεί να συνθέσει μια καλύτερη πρόταση ενώ ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παίξει πάνω στη διάσπαση αυτή: να αναζητήσει μια πολιτική λύση με τους Ευρωπαίους και χωρίς το ΔΝΤ, καταβάλλοντας έτσι τις οφειλές της χώρας του στο Ταμείο. Στη συνέχεια μπορεί να «συμμαχήσει» με το ΔΝΤ στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.