Στην πρόταση της Κίνησης Πολιτών για την Αναγέννηση της Σοσιαλδημοκρατίας, για κοινή εκλογική κάθοδο του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και της ΔΗΜΑΡ, τοποθετήθηκαν στελέχη των τεσσάρων αυτών κομμάτων, τα οποία πήραν μέρος σε εκδήλωση-συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, την οικονομία και στο ασφαλιστικό.
Ναι στον διάλογο, αλλά όχι στην κοινή εκλογική κάθοδο είπε ο Γεράσιμος Γεωργάτος από Το Ποτάμι, ο οποίος σημείωσε: «Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ενωθεί ο χώρος αυτός μηχανιστικά, από κινήσεις κορυφής ή συγκολλήσεις κομμάτων, γιατί τα στελέχη του είναι διασυρμένα και πληρώνουν τις αμαρτίες του παρελθόντος, του πελατειακού κράτους, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς. Γι αυτό εμείς, ως Ποτάμι, λέμε ότι τα πράγματα αυτή τη στιγμή δεν είναι ώριμα για κάτι τέτοιο κι έχουμε δηλώσει καθαρά και ευθαρσώς ότι σε περίπτωση εκλογών θα κατέβουμε μόνοι μας”.
Υπάρχουν πολλοί στην κεντροαριστερά που έχουν περίπου τις ίδιες απόψεις και πρέπει να παραμεριστούν οι προσωπικές φιλοδοξίες και να προχωρήσουν με νέα πρόσωπα – τόνισε ο Γιώργος Κουτρουμάνης, από το ΠΑΣΟΚ, και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, υπάρχουν στελέχη και γενικότερα πάρα πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών, οι οποίοι έχουν περίπου τις ίδιες απόψεις για το τι έχει γίνει στη χώρα μέχρι σήμερα και για το τι πρέπει να γίνει για το αύριο. Άρα η συζήτηση μεταξύ χώρων οι οποίοι έχουν πορευθεί για πολλά χρόνια μαζί, είναι πολύ θετικό γεγονός. Στη συνέχεια, όμως πρέπει να παραμεριστούν προσωπικές φιλοδοξίες και να μπορέσουμε να συνθέσουμε, έτσι ώστε με καινούρια πρόσωπα να κάνουμε τα επόμενα βήματα».
Την ανάγκη να υπάρξουν συμμαχίες πάνω σε αρχές και προγράμματα επισήμανε ο Φίλιππος Σαχινίδης, από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και παρατήρησε: «Το ΚΙΔΗΣΟ αγωνίζεται για την ανασύνταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Αυτό σημαίνει ότι επειδή ακριβώς δεν είμαστε σεχταριστές, αναζητούμε ευρύτερες συμμαχίες, αλλά όχι έξω από αρχές και από προγραμματικές θέσεις. Δεν μπορεί να υπερασπιζόμαστε την ενότητα στη βάση και τη λογική τεχνητών συγκολλήσεων, οι οποίες αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στην αναπαραγωγή του πολιτικού συστήματος».
Θετικός για την προοπτική κοινής εκλογικής καθόδου, όχι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για τον εξορθολογισμό του, εμφανίστηκε ο Γιώργος Σιακαντάρης, από τη ΔΗΜΑΡ:
«Είναι ώριμη ανάγκη να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των δυνάμεων του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, γιατί όσο συνεχίζει ο χώρος αυτός να μην συζητά, θα ασφυκτιά μεταξύ των δύο ισχυρών πόλων, της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο διάλογος πρέπει να γίνει, όχι μόνο για να σωθούν οι πολιτικοί αυτοί χώροι. Αν τυχόν έχουμε και έκτακτες εκλογές, τότε αυτός ο χώρος, που εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ, τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι, θα πρέπει τουλάχιστον να μπορέσει να κατέβει σε ένα εκλογικό συνασπισμό, όχι διάσωσης αυτών των κομμάτων και των μηχανισμών τους, αλλά ουσιαστικά για μια δύναμη που θα μπορεί να εξορθολογίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όχι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «δεν παίζει σε αυτό το επίπεδο» και σε καμιά περίπτωση δεν τον ενδιαφέρει να ηγηθεί ενός τέτοιου εκλογικού συνασπισμού, όπως έχει προταθεί.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μπουτάρης μίλησε για «χάος» που επικρατεί στη χώρα και εξέφρασε την άποψη ότι το Μνημόνιο θα έπρεπε να είχε εφευρεθεί το 1981. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις αλλαγές στην παιδεία, λέγοντας ότι θυμίζουν «καθεστώς Τσαουσέσκου», και επέκρινε την πρόεδρο της Βουλής ότι έκανε «ανάκριση» στον Λάμπη Ταγματάρχη.
Ο συντονιστής της Κίνησης πολιτών για την αναγέννηση της Σοσιαλδημοκρατίας, Γιάννης Μαγκριώτης, επισήμανε την ανάγκη συμπόρευσης των τεσσάρων αυτών πολιτικών χώρων σε ένα εκλογικό σχήμα, τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται την ομαλότητα και τη σταθερότητα, το κέντρο και μια προοδευτική διακυβέρνηση.