Την πραγματική εικόνα της χώρας και όχι αυτή που προσπάθησε να παρουσιάσει στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να καταδείξει ο πρωθυπουργός το βράδυ της Κυριακής στην Βουλή. Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, η πρόταση γύρισε μπούμερανγκ για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν το κυβερνητικό έργο. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για πολιτικές και για την Ελλάδα του αύριο και ο κ. Τσίπρας για τον Φουρθιώτη. Όσο για το ΚΙΝΑΛ, επέλεξε να στοιχηθεί πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Χωρίς να αποφεύγει να δώσει απαντήσεις σε όσα του καταλόγισε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης τα απέρριψε ως ψεύδη λέγοντάς του μάλιστα ότι ξεπέρασε τον χειρότερο εαυτό του, ενώ προσπάθησε να αποδομήσει το πολιτικό κριτήριο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Μας είπατε ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Αυτό είναι τόσο ακριβές όσο όταν μας λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να κερδίσει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης».
Απέδωσε σε αμηχανία την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι ζητάει εκλογές προκειμένου να κλείσει τις εσωκομματικές πληγές που έχουν ανοίξει πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θέλω να αναδείξω πόσο αληθινά διαφορετικοί είμαστε. Εκπροσωπώ κυβέρνηση η οποία προχωρά κάνοντας πολλά σωστά και κάνει κάποια λάθη. Εσείς κ. Τσίπρα εκπροσωπείτε μια λάθος κυβέρνηση. Γι’ αυτό η σημερινή πρόταση δυσπιστίας είναι κίνηση απελπισίας, μομφή χωρίς μορφή, καταδικασμένη να αποτύχει. Η δική μας παράταξη είναι ανοικτή σε κάθε γόνιμη ιδέα», είπε σε σημείο της ομιλίας του δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.
Ο πρωθυπουργός είδε επίσης την συζήτηση στην Βουλή ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προχωρήσει σε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου και να αναφερθεί σε τομείς όπως η άμυνα, η εξωτερική πολιτική, οι επενδύσεις, η κοινωνική πολιτική αλλά και η φορολογική πολιτική.
Με τα περισσότερα για την κακοκαιρία να έχουν ακουστεί ήδη από το Σάββατο στην πρόωρη αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα ο πρωθυπουργός δεν έκανε εκτενή αναφορά σε αυτό το θέμα αλλά ειδικά για το θέμα της συγγνώμης, είπε ότι στους 31 μήνες που κυβερνάει την χώρα δεν έχουν συμβεί λίγα αλλά σημείωσε ότι μέσα σε συνθήκες κρίσης η πρόοδος συνεχίζεται τονίζοντας ότι δεν είναι ευχαριστημένος αλλά γνωρίζει ότι δεν είναι στην λάθος κατεύθυνση.
Η αυτοκριτική εστιάστηκε στο γεγονός της έλλειψης συντονισμού που φάνηκε κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας αλλά απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Δεν είμαστε όλοι τόσο γρήγοροι όσο πρέπει. Λυπάμαι που η συγγνώμη που δεν έγινε αποδεκτή από όσους ποτέ δεν την διατύπωσαν. Δεν απευθύνεται σ εσάς αλλά σε όσους ταλαιπωρήθηκαν. Στους οδηγούς, τους ταξιδιώτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και όσους έμεινα χωρίς ρεύμα. Η συγγνώμη ενός πρωθυπουργού είναι μια σημαντική πολιτική πράξη».
Για το τι αφήνει πίσω η αρνητική αυτή εμπειρία της κακοκαιρίας, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει πιο συστηματική συνεργασία όσων των φορέων αλλά και την αποκρυστάλλωση όλων των κανόνων των παραχωρησιούχων και την καλύτερη συγκρότηση επιτροπών διαχείρισης κρίσης με όλους στον ίδιο χώρα που θα λειτουργούν στην βάση συλλογής πληροφορίας και διαδικασιών. «Εμείς κάνουμε τα διδάγματα προτάγματα και τα υπηρετούμε».
Το αποτέλεσμα
Η πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 142 θετικές ψήφους από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25, έναντι 156 αρνητικών από τους βουλευτές της ΝΔ, μιας λευκής από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος είναι σε τροχαία απομάκρυνσής από το κυβερνών κόμμα και με απούσα την βουλευτή Επικρατείας Μαριέττα Γιαννάκου η οποία νοσηλεύεται στο ΓΝΑ με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν της επέτρεψαν να τοποθετηθεί έστω και με επιστολική ψήφο.
Βάζατε νάρκες και τώρα υποκρίνεστε ότι βάζατε πλάτη
Ιδιαίτερα σκληρός ήταν στην αναφορά του στην στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πανδημία. Κάνοντας την σύγκριση με το παρελθόν είπε μεταξύ άλλων ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης. «560 μας είχατε αφήσει και έχουμε ξεπεράσει τις 1.100 και έχουμε προσλάβει 12.000 επαγγελματίες υγείας στο ΕΣΥ. Τα αντιιικά φάρμακα φτάνουν στο σπίτι και αναβαθμίζεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αναρωτιέμαι αν μπορούν να τα ακούσουν αυτά εκείνοι που μιλούσαν για ανύπαρκτα εμβόλια και για ξεστοκάρισμα. Εσείς βάζατε νάρκες και τώρα υποκρίνεστε ότι βάζατε πλάτη. Ποιοι ήταν εκείνοι που υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες;»
Ανάπτυξη πάνω από 7% και μείωση της ανεργίας
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας τόνισε ότι παρά την πανδημία η Ελλάδα θα παρουσιάσει ανάπτυξη πάνω από 7% αλλά και ότι παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση ανεργίας από οποιαδήποτε άλλη της ΕΕ. «Χτυπήσαμε την μεγαλύτερη μορφή αδικίας εν μέσω πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Περιέγραψε επίσης όλα όσα έχουν γίνει στον τομέα των φοροελαφρύνσεων θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξανε τους φόρους. «Είχατε επιβάλει 29 νέους φόρους, με μας ανάσαναν χιλιάδες νοικοκυριά», είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα ιδιαίτερο σημείο της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν όταν κάνοντας αναφορά στις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας κάλεσε τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει όταν έρθει προς ψήφιση η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ γιατί θα την καταψηφίσει.
Ο Φουρθιώτης και η Νοβάρτις
Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και σε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για τον Μένιο Φουρθιώτη και την σχέση του με τον κ. Γεραπετρίτη.
«Αφιερώσατε το 1/3 της ομιλίας σας για τον κ. Φουρθιώτη. Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο ο οποίος μεγαλούργησε επί δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη επί δικών μας ημερών. Αναρωτιέμαι αν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με αυτή την επιλογή σας. Γι’ αυτό την κάνατε την πρόταση δυσπιστίας. Για τον κ. Φουρθιώτη. Ο κ. Φουρθιώτης είναι τόσο σημαντικός στον πολιτικό διάλογο που κανένας άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν έκανε αναφορά σε αυτόν. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε; Πόσο πιο απελπισμένος θα γίνετε;», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Δεν έχω πολλά να πω περί δημοκρατίας με αυτούς που στοχοποίησαν συστηματικά 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα όχι για το μεγαλύτερο σκάνδαλο όπως έλεγε ο διαβόητος Ρασπούτιν της εποχής αλλά για την αθλιέστερη σκευωρία που λέγεται Νοβάρτις η οποία κατέρρευσε με πάταγο», πρόσθεσε.
«Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά. Δύο πρώην πρωθυπουργοί, τέσσερα στελέχη του κόμματός μας στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας. Όλων οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν από τη δικαιοσύνη. Πότε θα έχετε το θάρρος να τους ζητήσετε συγνώμη; Κάντε το τώρα. Ντροπή σας. Μας κάνετε και κηρύγματα για το κράτος δικαίου», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μομφή στο ΚΙΝΑΛ
Από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έλειψε και η αναφορά στο ΚΙΝΑΛ το οποίο ταύτισε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε δίπλα της στο πλαίσιο άσκησης δημιουργικής κριτικής όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Είπε ότι με την αξιωματική αντιπολίτευση, την κυβέρνηση την χωρίζει χάος και πως θα περίμενε θετική ανταπόκριση και περισσότερες δημιουργικές προτάσεις από το ΚΙΝΑΛ.
«Ρεαλιστικά μέτρα. Δεν θα μπορείτε κύριοι του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ να μείνετε για πολύ στον εξώστη με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας. Θα περίμενα ότι οι διακηρύξεις σας περί αυτόνομης πορείας θα οδηγούσαν σε αυτόνομη στάση, σε διαφοροποιημένο λόγο και ανάλογη ψήφο. Επιλέξατε να συνταχθείτε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία», συνέχισε.
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα προχωρά με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στην επόμενη ημέρα. «Πολύ γρήγορα η σημερινή πρόταση δυσπιστίας θα έχει ξεχαστεί ως ένα ακόμα πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκε ότι ήταν χωρίς ουσία και χωρίς αντίκρισμα. Αυτό είχε αποτυπωθεί πριν ακόμη αρχίσει η συζήτηση. Το πρωί της Πέμπτης ένας από τους μεγαλύτερους κολοσσούς ανακοίνωνε την εξαγορά μέρους ελληνικής εταιρείας προσφέροντας κεφάλαια άνω του 1 δισ. Ταυτόχρονα ο επικεφαλής, μου ανακοίνωνε τις προθέσεις να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα. Μία ακόμα ψήφος εμπιστοσύνης. Την ίδια στιγμή σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων ο κ. Τσίπρας κατέθετε πρόταση δυσπιστίας κατά της χειρότερης κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση και μετά. Δύο διαφορετικοί κόσμοι. Απόψε το καταδικασμένο παρελθόν μέμφεται το δημιουργικό παρόν και το ελπιδοφόρο μέλλον και γι’ αυτό σας καλώ να το καταψηφίσουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.