«Όταν ανέλαβε κυβέρνηση η ΝΔ βρήκε κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή για την Πολιτική Προστασία για την Εθνική Αρχή που είχαμε προτείνει να συσταθεί, το οποίο περιείχε τα πρωτόκολλα συντονισμού για όλες τις καταστροφές σε όλα τα σημεία της Ελλάδας καθώς και ένα μηχανισμό που είχε πλέον διδαχθεί από τα λάθη του. Ένα σοβαρό νομοσχέδιο λοιπόν, το οποίο ήταν αποτέλεσμα 8μηνης διαβούλευσης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς φορείς και όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τον Φεβρουάριο 2020 η κυβέρνηση ψήφισε δικό της νόμο, ατελή και μη εφαρμόσιμο όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν, αφού ανέστειλαν την εφαρμογή του στο τέλος Μαρτίου. Αυτό λοιπόν υπήρξε το νομοθετικό έργο της ΝΔ» τόνισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ1.
«Πέραν αυτού του νομοθετικού τραγέλαφου, πρόσθεσε, η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλες τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί (πλην του αυτονόητου που έκανε στον Έβρο για να μην την αδικούμε). Τί φταίει; Έχουν ευνουχίσει όλους τους επιχειρησιακούς μηχανισμούς και οι αποφάσεις λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο. Με γνώμονα το πολιτικό τους φίλτρο. Και αυτό συμβαίνει σε όλα τα μέτωπα των πολλαπλών κρίσεων που πλήττουν τη χώρα: στην υγειονομική, στην οικονομική, στην ενεργειακή, ακρίβεια και βεβαίως των πολλαπλών φυσικών καταστροφών. Θέτω το εξής ερώτημα: Έκαναν συσκέψεις. Ποιες ήταν οι προληπτικές δράσεις που έγιναν, με δεδομένο εδώ και μία εβδομάδα το ακραίο καιρικό φαινόμενο; Ποιες οι ασκήσεις ετοιμότητας; Ποιος συντόνιζε τις προσπάθειες; Συστήθηκε υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τοποθετήθηκε υπουργός. Από κάτω τι υπάρχει; Τι νέο συνέβη από όταν συστήθηκε αυτό το υπουργείο; Η απάντηση είναι: Απολύτως τίποτα! Ποιος συντόνιζε λοιπόν; Υπάρχουν επιχειρησιακοί παράγοντες στο στρατό, στην Αστυνομία στην Πυροσβεστική οι οποίοι διαθέτουν και τη γνώση και την εμπειρία που όμως παροπλίζονται από αυτή την κυβέρνηση η οποία κινείται με πολίτικές αποφάσεις υπερτιμώντας εαυτόν και υποτιμώντας το επιχειρησιακό σκέλος. Και φυσικά αφού δεν τους βγαίνει, γίνονται σχολιαστές και παρατηρητές».
Αναφερθείσα στον κ. Μητσοτάκη σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός δεν είναι αρμόδιος για να κάνει απόδοση ευθυνών ούτε να αξιολογήσει και να κοστολογήσει το πόσο κοστίζει η απειλή της ανθρώπινης ζωής στην οποία εξέθεσε το κράτος τους πολίτες. Όταν μία ιδιωτική εταιρεία δεν τα καταφέρνει υπάρχει κράτος το οποίο είναι αρμόδιο να παρέμβει. Ανεξάρτητα από τις ευθύνες της εταιρείας που όντως υπάρχουν, τί έκανε το κράτος όταν μπλόκαρε η Αττική Οδός; Ποια ήταν η παρέμβαση του κράτους, της Τ.Α. κ.λπ.; Εν ολίγοις, με χιονόπτωση μιας μέρας , η κυβέρνηση εξέθεσε σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας και εξακολουθεί μέχρι σήμερα. Τι σημασία έχει ο αριθμός ή τα πρόσωπα πιθανών παραιτήσεων; Δεν υπάρχει «άλφα» στερητικό το οποίο να μη χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση: αδαής, ανίκανη, αδιάφορη κ.λπ. Πέραν όλων αυτών, η κυβέρνηση έχει και το δομικό πρόβλημα που λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης με το λεγόμενο επιτελικό, δηλαδή συγκεντρωτικό κράτος με ευνουχισμένους θεσμούς και επιχειρησιακούς μηχανισμούς που καταρρέει πλήρως σε μία χιονόπτωση, ενώ φυτοζωεί επί δύο χρόνια με καθημερινές απώλειες εκατό συνανθρώπων μας εξαιτίας της άθλιας υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας».