«Ο καθένας κρίνεται από την δημόσια συμπεριφορά του», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και την αντιπαράθεσή της με αστυνομικό.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «η πρόεδρος της Βουλής δεν ρωτάει τον αστυνομικό γιατί έκλεισε η Βουλή αλλά επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον υπουργό ή τον αρχηγό της αστυνομίας».
«Χθες είδα στις τηλεοράσεις που πήγε και ζήτησε το λόγο από τον Αστυνομικό επικεφαλής για το ότι κλείσαν οι δρόμοι, συμφωνώ ότι δεν πρέπει κλείνουν τους δρόμους είναι ορθή η εκκίνηση αυτής της ενέργειας αλλά η πρόεδρος της Βουλής δεν τα βάζει με τον τελευταίο τροχό της αμάξης, με τον αστυνομικό διευθυντή που είναι εκεί επικεφαλής των δυνάμεων. Παίρνει τηλέφωνο τον Υπουργό, τον Αρχηγό της Αστυνομίας δηλαδή λειτουργεί με ένα ρόλο που προσιδιάζει τον θεσμικό της ρόλο και όχι με έναν τρόπο θυμικό και περισσότερο τηλεοπτικό.
Επαναλαμβάνω ότι είναι σωστή η αφορμή αλλά ζητάς το λόγο, εξηγήσεις , διευκρινίσεις για αυτό είσαι πρόεδρος της Βουλής και δεν είσαι ένας διαδηλωτής ή ένας απλός βουλευτής. Για αυτό είσαι, για να μπορείς αποτελεσματικά να παρεμβαίνεις και να αποκαθιστάς αρρυθμίες του πολιτεύματος και της δημόσιας ζωής», συμπλήρωσε.
Κλείνοντας την αναφορά του στο θέμα, ωστόσο, σχολίασε πως «υπάρχει ένα θέμα συνεννόησης με την πρόεδρο της Βουλής».
Ο κ. Φίλης δεν θέλησε να πάρει θέση για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας που αναφέρει ότι σχεδιάζεται παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο. Σχολίασε, ωστόσο, πως «το σίγουρο είναι ότι πέρα από τα ζητήματα τα σημαντικά μεν αλλά που αφορούν την τελική αξιολόγηση και δεν είναι τα μείζονα, υπάρχουν τα μείζονα θέματα όπως είναι το θέμα του χρέους και της ανάπτυξης. Αν η πρόταση αυτή συνδυάζεται με το θέμα του χρέους και της ανάπτυξης είναι μια πρόταση που πρέπει να συζητηθεί. Αν απλώς είναι μια παράταση του Γολγοθά δεν έχει νόημα».
Αναφερόμενος στο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης τόνισε: «Η διαπραγμάτευση τώρα είναι στην κρίσιμη στιγμή της και τώρα το θέτουμε το θέμα. Και μόνο το γεγονός ότι μπορεί να περιληφθούν στην συμφωνία τη λεγόμενη της τελικής αξιολόγησης, να περιληφθούν τα θέματα της κατακόρυφης μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων αυτό ήδη είναι μια κατάκτηση που προσδιορίζει τη μείωση του χρέους.
Είναι ποιοτικά σημαντικό γιατί η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αφενός απαλύνει τη σκληρή λιτότητα αφετέρου μας βάζει στην συζήτηση του χρέους».