«Αυτό που ζούμε δεν είναι το δράμα της ελληνικής κοινωνίας αλλά η επιτυχία του σχεδίου Σόιμπλε» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας κ. Πάνος Σκουρλέτης, όσον αφορά την σημερινή κατάσταση της αγοράς εργασίας και το 1,5 εκατ. ανέργων της ελληνικής κοινωνίας, στην εκπομπή Online και στους δημοσιογράφους Νίκο Ευαγγελάτο και Όλγα Τρέμη, ενώ σε ότι αφορά τα εσωκομματικά της κυβέρνησης επέλεξε την τακτική των διπλωματικών ελιγμών.

Καμία άμεση απάντηση δεν έδωσε όταν ερωτήθηκε για την στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου , όσον αφορά το διάλογο on camera με αστυνομικό για το θέμα της φρούρησης του Ελληνικού Κοινοβουλίου καθώς και για τις δηλώσεις της προέδρους της Βουλής μετά την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου η οποία είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει καμία συμφωνία αλλά ένα απλό ανακοινωθέν».

«Συμφωνία υπήρξε στις 20 Φεβρουαρίου κι αυτό ήταν αποτέλεσμα της πρώτης διαπραγματευτικής φάσης η οποία πραγματοποιήθηκε κοντά στις εκλογές με το περιεχόμενό της να αποτυπώνει το εκλογικό αποτέλεσμα. Από εκεί κι έπειτα έγινε προσπάθεια να ξηλωθεί η συμφωνία. Δεν συμφωνώ με τη προσέγγιση της Ζωής. Δεν συμφωνώ ότι δεν υπήρξε. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως από το τι γνώμη έχω εγώ και η κ Κωνσταντοπούλου είναι πως από την επόμενη κιόλας μέρα άρχισε μια προσπάθεια ερμηνείας της συμφωνίας όπως ήθελαν οι πιο σκληροί διαπραγματευτές. Για τη στάση της Προέδρου της Βουλής στον αστυνομικό, δεν θα απαντήσω, γιατί προτιμώ να απαντήσω σε πολιτικές ζητήματα κι όχι να σχολιάσω ένα διάλογο μπροστά στις κάμερες.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «Κατέχοντας η Πρόεδρος της Βουλής το τρίτο σε τάξη πρόσωπο στη γραμμή εργασίας της χώρας ως θεσμός, θα πρέπει να κινείται στα πλαίσια του ρόλου. Βεβαίως την ίδια στιγμή το πρόσωπο αυτό είναι και βουλευτής. Το στοίχημα για τον εκάστοτε πρόσωπο είναι να ισορροπήσει την εξουσία ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ρόλους. Αλλά για το συγκεκριμένο ζήτημα όσον αφορά την κ. Κωνσταντοπούλου δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα στους τρεις πρώτους μήνες. Υπάρχουν ζητήματα που θεωρώ πως η Ζωή έχει δράσει καταλυτικά σε κάποιους τομείς όπως παραδείγματος χάριν στο γεγονός πως δεν υπάρχουν πλέον τόσα άδεια έδρανα στο κοινοβούλιο, από εκεί κι έπειτα δεν συμφωνώ σε όλες τις προσωπικές δικές της πολιτικές τοποθετήσεις δεν συμφωνώ. Ο καθένας ανήκει κάπου. Είναι αρκετά ικανή να υπερασπίζεται τον εαυτό της. Είναι τόσο μεγάλα τα προβλήματα της χώρας που το πρόβλημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι παρανυχίδα».

Όσον αφορά το ΦΠΑ ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε πως δεν υπάρχει επίσημη οριστική κατάληξη στο θέμα, συζητιόνται διάφορες εκδοχές» ενώ συμπλήρωσε πως κατά την γνώμη του «αυτό δεν είναι κακό γιατί με τον τρόπο αυτό μετράς και τις αντιδράσεις την κοινωνίας σε ένα τέτοιο δύσκολο μέτρο».

Τον άμεσο σχολιασμό απέφυγε και για το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων απάντησε «εγώ δεν ξέρω τελικά εάν οι συζητήσεις γίνονται με το πραγματικό πρόβλημα που λέγεται ΦΠΑ ή για να συντηρήσουμε μια κουβέντα γύρω από το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. Ας μην ξεχνάμε πως ο κ. Βαρουφάκης είναι ένα πρόσωπο που διεθνοποίησε το πρόγραμμά μας, είναι μαχητικός και ξέρει να μιλάει καλά ξένες γλώσσες».

Αναφορικά με την συμφωνία ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως «έχουν υπάρξει 24ωρα που έχουμε πει ότι έχουμε συμφωνήσει και άλλα που λέμε πως όλα διαλύονται. Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι πως δεν έχουμε συμφωνήσει.

Υπογράμμισε μάλιστα πως το θέμα του ΦΠΑ και όλα τα υπόλοιπα που βάζουμε στο τραπέζι είναι σωστό να μην θεωρηθούν αποσπασματικά. «Διαφωνώ με την αποσπασματική προσέγγιση της συμφωνίας. Από τη στιγμή που ένα μέτρο γίνεται πιο σκληρό πρέπει να δεις τι κερδίζεις με άλλα, όπως με θέματα εργασίας κλπ. Ο ΦΠΑ από την φύση του είναι ένας άδικος φόρος.

Για την κατάσταση της αγοράς εργασίας ανέφερε πως η οικονομία είναι ένα ενιαίος κύκλος που επικοινωνεί ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα. «Η οικονομία είναι ένα ενιαίο κύκλο που επικοινωνεί ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα. Όταν μίκρυναν τον κατώτατο μισθό πιστεύανε πως ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα ενώ σήμερα η πλειοψηφία παραδέχεται πως δημιούργησε τέτοια ύφεση με αποτέλεσμα να χαθούν οι ίδιες οι δουλειές . Αυτά που γινόντουσαν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας να κάνουμε μεταρρυθμίσεις κλπ. είχαν αρνητικό αποτέλεσμα. Η έμπνευση του μνημονίου ήταν η δημιουργία ενός προγράμματος φτωχοποίησης.

Γι’ αυτούς τους λόγους τόνισε πως «μια συμφωνία πρέπει να ιδωθεί ως πακέτο, δεν αρκεί να υπάρχει μόνο μια κόκκινη γραμμή στα θέματα του κατώτατου μισθού, πρέπει και να απέχουμε από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία σημαίνουν όχι λεφτά για την παιδεία, όχι γάζες για τα νοσοκομείο. Επίσης αν αυτή η συμφωνία κλείσει χωρίς να έχει ανοίξει τη συζήτηση για μια άλλη συνολική αντιμετώπιση για το χρέος δεν έχουμε κάνει τίποτα. Το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους είναι το βασικότερο. Δυστυχώς δεν υπάρχει δράμα της ελληνικής κοινωνίας αλλά η επιτυχία του σχεδίου Σόιμπλε, η οποία υπέδειξε πως για να μπορέσω να πιέσω τους κατώτατους μισθούς πρέπει να έχω 1,5 εκατ. ανέργους.

Όσον αφορά την οριζόντια αντιμετώπιση του ΦΠΑ και για τον τουρισμό ο υπουργός εργασίας ανέφερε «Πρέπει να ξέρουμε πως από το σύνολο της δαπάνης των τουριστών που επισκέπτεται την Ελλάδα, το 40% δεν έρχεται ποτέ στη χώρα. Μπορεί να είναι tour operator κλπ, άρα εμείς επωφελούμαστε ως οικονομία πολύ λιγότερο. Από την άλλη μια μεγάλη τουριστική μονάδα δεν είναι απαραίτητο πως τα περισσότερα προϊόντα της είναι ελληνικά το αντίθετο μάλιστα, είναι εισαγόμενα. Πρέπει να στηρίξουμε τον τουρισμό, να κάνουμε μια συζήτηση συνολική. Δεν μπορεί στη Ρόδο την χρονιά που έκλεισε και η οποία ήταν καλή να έχουμε απλήρωτους εργαζόμενους. Όταν ένα πράγματα δεν λειτουργεί κι έχουμε αδήλωτη εργασία τότε αρχίζουν οι στρεβλώσεις κι αρχίζουμε να παίρνουμε μέτρα οριζόντια. Επίσης πρέπει να φτιάξουμε ένα τουρισμό με ελληνικά χρώματα, όχι να έρχεται ο τουρίστας και να νομίζει πως είναι στη Μάλτα».

Τέλος ανέφερε πως η άλλη μια «κόκκινη γραμμή είναι η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων» ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751ευρώ θα έρθει σταδιακά. «Εγώ είπα από την επομένη της εκλογής μας πως πρέπει να υπάρχει σταδιακή αποκατάσταση στους μισθούς. Ειδικά αυτά τα θέματα πρέπει πάση θυσία να εμπεριέχονται στην συμφωνία. Είναι σημαντικό για την κυβέρνηση. Ένα άλλο βασικό και αντισυνταγματικό που δημιουργεί αναρχία στην αγορά εργασίας είναι το μέτρο που αφορά των κάτω των 25ετών οι οποίοι αμείβονται λιγότερο. Η αλλαγή αυτής της αδικίας εμπεριέχεται μέσα στο εργασιακό νομοσχέδιο. Αλλά για να το καταθέσουμε θέλουμε πρώτα να είναι στοιχείο της συμφωνίας και μετά να πάει να πάει στη Βουλή, να μην είναι μονομερής ενέργεια».