Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο τη δεύτερη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερευνά την συνθήκες που οδήγησαν την Ελλάδα στο καθεστώς των Μνημονίων.
Όλα ξεκίνησαν όταν η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, στην τοποθέτηση της επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ και στα μνημόνια και τόνισε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί ποιοι ωφελήθηκαν από την κατάσταση αυτή που δημιουργήθηκε.
«Ακούσαμε μια φωνή γενίτσαρου από τη φανατικότερη υποστηρίκτρια του Γιώργου Παπανδρέου», αντέδρασε ο κ. Λοβέρδος.
Δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν και ειδικά σε αυτούς τους «μανδαρίνους», που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ σε ψευδώνυμο ΠΑΣΟΚ.
«Άκουσα μια φωνή γενιτσαρισμού από την πιο φανατική υποστηρίκτρια του Γιώργου Παπανδρέου. Θα τον στείλετε στα κρατητήρια;» επέμεινε ο κ. Λοβέρδος.
«Θα γίνετε νομίζετε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αυτά που λέτε;» του αντέτεινε η κ. Κασιμάτη.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής που προσπαθούσε να λειτουργήσει πυροσβεστικά, έδωσε τέλος στην λεκτική αντιπαράθεση των δύο εισηγητών.
Η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη είναι από τις 4 το απόγευμα και στην ημερησία διάταξη βρίσκεται η κατάρτιση της λίστας με τους πρώτους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν στην Επιτροπή, μετά από σύμφωνη γνώμη των κομμάτων.
Διαφωνίες υπήρξαν μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για το αν θα πρέπει να διευρυνθεί ή όχι η χρονική περίοδος της έρευνας της Επιτροπής, είτε πριν τον Οκτώβριο του 2009, είτε να φθάσει μέχρι σήμερα.
Οι βουλευτές της πλειοψηφίας απέρριψαν το αίτημα των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, που με διαφορετικό σκεπτικό επέμειναν ότι δεν πρέπει χρονικά να περιοριστεί υποστηρίζοντας, ότι τα προηγούμενα μνημόνια συνδέονται με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου 2015.
Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας όσο και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη παρέπεμψαν στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, που θέτει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο από τον Οκτώβριο 2009 μέχρι τον Ιανουάριο 2015 πριν της εκλογές.