Για τα μέτρα με στόχο την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού που βρίσκονται σε ισχύ στη χώρα μας μίλησε ο Θάνος Πλεύρης τονίζοντας πως εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε χαλάρωση των περιορισμών ενώ παράλληλα απέρριψε τα σενάρια που κάνουν λόγο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

«Δεν εξετάζουμε περαιτέρω υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε άλλες ηλιακές ομάδες» την Κυριακή (16/1) στο Open και δήλωσε «εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα».

Ο Θάνος Πλεύρης παράλληλα εκτίμησε πως μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της μετάλλαξης Όμικρον ενώ τα κρούσματα αυτής της παραλλαγής ανέρχονται στο 90% αν και στις νοσηλείες είναι μισό μισό με τη Delta.

Αναφερόμενος στα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών επεσήμανε πως «σε περίπτωση μη εμβολιασμού με την πρώτη και δεύτερη δόση θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα που θα επιβληθεί από την ΑΑΔΕ αλλά θα κατευθυνθεί εξολοκλήρου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, στο υπουργείο Υγείας».

«Ο εμβολιασμός ανέβηκε 10 με 12% τις τελευταίες εβδομάδες» υπογράμμισε ο υπουργός.

«Φτάσαμε τις 1.300 κλίνες ΜΕΘ»

«Τα τελευταία δύο χρόνια τα συστήματα υγείας όλων των χωρών πιέστηκαν λόγω της πανδημίας. Στην χώρα μας το σύστημα υγείας ενισχύθηκε με 12.000 επικουρικό προσωπικό, 2.169 μόνιμους ιατρούς και 2.000 επικουρικούς ιατρούς. Θέλουμε να υπάρξουν μόνιμες θέσεις. Γι’ αυτό ετοιμάζεται και έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη για 4.000 μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό και αφορά επικουρικούς που βρίσκονται ήδη στο σύστημα αυτή τη στιγμή και έρχεται και η πρόσληψη 910 λοιπού ιατρικού προσωπικού καθώς και άλλες 700 θέσεις μέσα στο 2022. Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια βγήκαν προκηρύξεις για 2.780 άτομα όταν όλη την τελευταία 5ετία είχαν γίνει 2.300» τόνισε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Πολιτικής Ακαδημία της Νέας Δημοκρατίας ο Θάνος Πλεύρης με θέμα: «Η αλήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη ενίσχυση του Ε.Σ.Υ».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Βασίλης Φεύγας.
Η Πολιτική Ακαδημία πραγματοποιήθηκε υβριδικά, τόσο με την δια ζώσης παρουσία ελάχιστων στελεχών μελών της Πολιτικής Επιτροπής, προέδρων ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ από όλη την Ελλάδα, αλλά και μέσω ψηφιακής πλατφόρμας παρακολούθησης.

«Είναι σαφής η βούληση της κυβέρνησης ότι πρέπει να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να στηριχθεί με μόνιμες προσλήψεις» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης

«Φτάσαμε τις 1.300 κλίνες ΜΕΘ. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η διαχείριση καθώς έχουν δύο ειδών κλίνες Covid και non Covid. Στην πραγματικότητα λειτουργούν δύο παράλληλα συστήματα. Υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικού τομέα. Το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται στην διαχείριση του ΕΚΑΒ. Σε αυτά λοιπόν τα δύο χρόνια έχουμε υπερδιπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ  και 16.000 παραπάνω προσωπικό μόνιμο και επικουρικό για το οποίο έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για να παραμείνει μόνιμα στο σύστημα» σημείωσε.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς τονίζοντας «πάρθηκαν δύσκολες αποφάσεις προς όφελος όμως της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας. Ανεβήκαν κατά 10 μονάδες οι εμβολιασμοί τους τελευταίους 4 μήνες με αυτές τις αποφάσεις. Σήμερα οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών έχουν φτάσει στο 90%. Συνολικά οι εμβολιασμένοι έχουν φτάσει στο 83% του ενήλικου πληθυσμού και στον γενικό πληθυσμό στο 70% και είμαστε στους στόχους της ΕΕ. Ο εμβολιασμός είναι η λύση. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι ο εμβολιασμένος νοσεί ήπια. Εχθές 670 συμπολίτες μας στις ΜΕΘ το 13% είναι εμβολιασμένοι και το 67% ανεμβολίαστοι».

Τέλος ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα και δήλωσε «η πανδημία έδειξε ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία πρέπει να υλοποιηθεί καθώς στηρίζεται στην ενίσχυση του συστήματος και στην συνδρομή του ιδιωτικού τομέα».