Ευθύνες στην ΕΕ και στις μέχρι τώρα κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την οικονομική κρίση, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, επέρριψε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Έριξε επίσης ευθύνες και στη σημερινή κυβέρνηση «για τους 3 μήνες που είναι στην κυβερνητική εξουσία διότι γενικά συνεχίζει σε αυτό το μονόδρομο». «Ο λαός έχει χρεοκοπήσει στην ουσία», τόνισε ο γγ του ΚΚΕ σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.
Σε ό,τι αφορά την άποψη της κυβέρνησης ότι η εγχώρια διαπλοκή σε συνεργασία και με ξένα κέντρα επιδιώκει την πτώση της, ο κ. Κουτσούμπας έκανε κατ αρχήν λόγο για «ανακάλυψη εκ νέου της διαπλοκής», ενόψει επιβολής αντιλαϊκών συμφωνιών με τους εταίρους και εκτίμησε ότι «στην πραγματικότητα σε μια πορεία» η διαπλοκή θα γίνει σύμμαχος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι όποιος δεν θέλει να διαχειριστεί αυτό το κράτος και αυτό το σύστημα, τότε το ανατρέπει και το αλλάζει ριζικά.
Ο κ. Κουτσούμπας απέρριψε αποστροφή του πρωθυπουργού σε πρόσφατη συνέντευξή του περί «παραπλάνησης από τους εταίρους», λέγοντας ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τους σκληρούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις και προσέθεσε ότι «όταν θες να διαπραγματεύεσαι, δεν μπορεί να λες ότι ”δεν ξέρω, δεν κατάλαβα, δεν είδα”».
Εκτίμησε δε ότι θα υπάρξει συμφωνία με μεγάλο κόστος για τον ελληνικό λαό, «με τους ίδιους όρους, αλλού μπορεί να είναι χειρότεροι, αλλού εντός εισαγωγικών καλύτεροι, αλλά συνολικά θα είναι βάρβαροι οι όροι για τον ελληνικό λαό», και έκανε λόγο για συνεχή μετατόπιση των «κόκκινων γραμμών» και για «εσκεμμένη προσπάθεια» της κυβέρνησης να «μπερδέψει ένα λαϊκό κόσμο, κυρίως της δικής της εκλογικής βάσης, που άλλα της έλεγε προεκλογικά σε ορισμένα ζητήματα και άλλα μετά».
Διασαφήνισε εκ νέου ότι δεν θεωρεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ίδια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά εκφραστή μιας γραμμής αλλαγής του μείγματος διαχείρισης, εντασσόμενη στην ίδια λογική.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος είπε ότι η κυβέρνηση «το θέλει σήμερα ως άλλοθι για να περάσει τη συμφωνία, για να περάσει αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αναλόγως των συνθηκών, είτε κυβέρνησης ανασχηματισμού και διεύρυνσης της σημερινής, είτε σχηματισμού ευρύτερης κυβέρνησης με άλλες δυνάμεις ή τμήματα κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ψήφου ανοχής, και με ανοιχτό, επίσης, το θέμα του πρωθυπουργού, «θα μπορεί να είναι και με έναν άλλο από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορεί να είναι και με κάποια ευρύτερη προσωπικότητα».
Δεν απέκλεισε, επίσης, τα λεχθέντα από τον κ. Λαφαζάνη να εντάσσονται στην διελκυστίνδα των διαπραγματεύσεων και των εκατέρωθεν πιέσεων «και μέσα στα κυβερνητικά σχήματα και απέναντι στους εταίρους».
Ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κουτσούμπας δεν απέκλεισε σε περίπτωση όξυνσης της κατάστασης, την αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ ή την καθιέρωση διπλού νομίσματος, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει για τον λαό εξίσου ή χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν υποστηρίζει έξοδο από το ευρώ «και όλα τριγύρω να μένουν ίδια και απαράλλαχτα, με την ίδια πολιτική και την ίδια κατεύθυνση», η πρότασή του εμπεριέχει ριζικά διαφορετικό σχέδιο, με κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, που «προϋποθέτει μια άλλη λαϊκή διακυβέρνηση, η εργατική τάξη, ο λαός θα είναι πραγματικά στην εξουσία γιατί τώρα δεν είναι».
Ο κ. Κουτσούμπας, διερωτήθηκε «τι θα λύσουν οι εκλογές;» και είπε ότι όσο ο λαός ανέχεται αυτές τις πολιτικές την πληρώνει διπλά και τριπλά, σημείωσε ότι ιστορικά το «αριστερός» σήμαινε εναντίωση στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και πάλη για τον λαό στην εξουσία και προσέθεσε ότι «τούτο το πράγμα δεν είναι ούτε για «πρώτη φορά αριστερά» ούτε «αριστερή παρένθεση», είναι μια αστική διαχείριση, φιλομονοπωλιακή η οποία δεν έχει αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο ακόμη, έρχεται σιγά-σιγά».
«Εμείς λέμε ότι μέσα απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από κυβερνητικές λύσεις διαχείρισης, μέσα από συμμετοχή σε τέτοιες κυβερνήσεις που οδηγούν στη μια διαπραγμάτευση μετά την άλλη, ο λαός μας συνεχώς θα γίνεται πιο φτωχός και θα χρεοκοπεί, δεν έχει να περιμένει τίποτε, δεν είναι ελπίδα. Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα του, στην πάλη του, στην ενίσχυση του ΚΚΕ ακόμη περισσότερο» κατέληξε ο του ΚΚΕ.