«Η 1η Μάη 1945, η μέρα που η Κόκκινη Σημαία, το λάβαρο του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, της Σοβιετικής Ένωσης, υψώθηκε θριαμβευτικά στο Ράιχσταγκ από τον Κόκκινο Στρατό που είχε συντρίψει τον κύριο όγκο των φερόμενων ως ανίκητων στρατευμάτων του ναζιστικού γερμανικού κράτους, θα μείνει στις μεγάλες λαϊκές εποποιίες. Ξημερώνοντας η 9η Μάη 1945, η Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων» αναφέρει η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου και την Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που δημοσιεύεται στον σημερινό «Ριζοσπάστη».
Ταυτόχρονα το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής στις μαχήτριες και στους μαχητές του αντιφασιστικό αγώνα, καθώς και στα κομμουνιστικά κόμματα όπου γης που ηγήθηκαν των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων.
«Τιμάμε και υπερασπιζόμαστε από τη διαστρέβλωση την τεράστια προσφορά της ΕΣΣΔ» τονίζει η Διακήρυξη του κόμματος.
Σε άλλο σημείο της Διακήρυξης, το ΚΚΕ αναφέρει πως «ο φασισμός γεννιέται στα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος», προσθέτοντας ότι «το ΚΚΕ τεκμηριωμένα αποκαλύπτει στον λαό ότι η αστική τάξη και το καπιταλιστικό κράτος -όταν το επιτάσσει το συμφέρον τους- καταλύουν ή παραμερίζουν την αστική δημοκρατία και τον αστικό κοινοβουλευτισμό και νομιμότητα που οι ίδιοι καθιέρωσαν».
Στην Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ, στο τμήμα υπό τον τίτλο «Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι αποτέλεσμα της μεγάλης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων» γίνεται εκτενής αναφορά στα μεγάλα και σοβαρά γεγονότα που προηγήθηκαν του Β Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και στην ενίσχυση και ώθηση που παρείχαν στην ναζιστική Γερμανία τα μη φασιστικά καπιταλιστικά κράτη, ως αιχμή του δόρατος εναντίον της ΕΣΣΔ.
Γίνεται αναφορά στις «συνεχείς και επίμονες προσπάθειες της Σοβιετικής Ένωσης» για σύναψη αντιφασιστικής συμμαχίας, στην αρνητική στάση των ΗΠΑ – Βρετανίας – Γαλλίας, στην υπογραφή του Συμφώνου του Μονάχου (σ. σ 29 Σεπτεμβρίου 1938), αλλά και στην απόκρυψη, από «τους πολέμιους της ΕΣΣΔ, ανάμεσά τους και των οπορτουνιστών», του γεγονότος, ότι η υπογραφή αυτού του Συμφώνου είχε προηγηθεί, προκειμένου, «με ψεύδη και διαστρεβλώσεις» να επιτεθούν στην ΕΣΣΔ για την υπογραφή του «γερμανοσοβιετικού Συμφώνου μη επίθεσης», γνωστού ως «Σύμφωνο Μόλοτοφ-Ρίμπεντροπ» στις 23 Αυγούστου 1939.
Στη κείμενο γίνεται αναφορά για την σημασία της εξασφάλισης εκ μέρους της ΕΣΣΔ, 21 μηνών ειρήνης, που συνέβαλαν στην πολεμική της προετοιμασία, καθώς και στα γεγονότα και στην στάση διαφόρων κρατών από την έναρξη του Β΄ ΠΠ ως το τέλος του.
Στην Διακήρυξη του ΚΚΕ τονίζεται πως όταν στις 28 Οκτωβρίου η φασιστική Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο και εισέβαλε στην Ελλάδα, «το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή σάλπισε την αντίσταση στον εισβολέα, παρά το γεγονός ότι το ίδιο ήταν σοβαρά χτυπημένο από την μεταξική δικτατορία με χιλιάδες μέλη του στις φυλακές και τις εξορίες».
Γίνεται αναφορά στα τρία γράμματα προς τον εργαζόμενο λαό του τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, δεσμώτης της μεταξικής δικτατορίας, ενώ τονίζεται ο ρόλος του ΚΚΕ ως βασικού εμπνευστή, οργανωτή και αιμοδότη της ΕΑΜικής Αντίστασης, αλλά και το γεγονός της θυσίας χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων ΕΑΜιτών στους τόπους μαρτυρίου σε όλη την Ελλάδα.
Στην Διακήρυξη του ΚΚΕ γίνεται αναφορά στις αιτίες για τις οποίες «ο μαζικός λαϊκός αγώνας δεν κατόρθωσε να φθάσει στην τελική νίκη», ενώ ταυτόχρονα καταδικάζεται η «προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» και υπογραμμίζεται το ότι «αστικά επιτελεία κατασκευάζουν τερατώδη ψέματα, πλαστογραφούν και δεν διστάζουν να αξιοποιήσουν και κατηγορίες, συκοφαντίες-προβοκάτσιες των ναζιστικών επιτελείων προκειμένου να λασπώσουν την ΕΣΣΔ».
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και την νεολαία «να καταδικάσουν και να απομονώσουν αποφασιστικά την ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή», προσθέτοντας ότι «οι συλλήψεις και οι δίκες ηγετικών και εκτελεστικών στελεχών της ΧΑ για τις δολοφονικές επιθέσεις δεν πρέπει να εφησυχάζουν κανένα».
Κάνει λόγο για προκλητική προβολή και εξωραϊσμό της ΧΑ από μέρος των ΜΜΕ, καθώς και για απόπειρα αξιοποίησής της στα διάφορα σχέδια αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος.
«Μεγάλες ευθύνες αναλαμβάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς στελέχη και των δύο κομμάτων καλλιεργούν την ανοχή απέναντι στην ΧΑ με διάφορα κοινοβουλευτικά προσχήματα» αναφέρει το ΚΚΕ, προσθέτοντας πως η ΧΑ και η ναζιστική δράση «δεν αντιμετωπίζεται με τις θεωρίες για «συνταγματικά», «κοινοβουλευτικά», «δημοκρατικά» τόξα» αλλά «τον ναζισμό μπορεί να τον αντιμετωπίσει μόνο η ανάπτυξη της ταξικής πάλης που θα έχει στόχο να βάλει τέρμα στην εξουσία των μονοπωλίων, στο καπιταλιστικό σύστημα».
Αναφερόμενο στις τρέχουσες εξελίξεις και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην περίπλοκη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, το ΚΚΕ αναφέρει πως «το εργατικό-λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να παγιδεύεται στις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης ή και να ακολουθεί τις διαφορετικές πιθανόν επιλογές, την διαφοροποίηση τμημάτων, κομμάτων και θεσμών της στο δίπολο ιμπεριαλιστικός πόλεμος-ιμπεριαλιστική ειρήνη».
«Η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων είναι αναπόσπαστη από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Σε περίπτωση ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας, είτε σε αμυντικό είτε σε επιθετικό πόλεμο, το Κόμμα θα ηγηθεί της αυτοτελούς οργάνωσης της εργατικής-λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε να οδηγήσει σε ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, έμπρακτα να συνδεθεί με την κατάκτηση της εξουσίας» αναφέρει το κείμενο.
Εκφράζοντας την «βαθιά και επιστημονικά θεμελιωμένη πεποίθησή μας ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της αναζωογόνησης του Κομμουνιστικού Κινήματος και των νέων ορμητικών και νικηφόρων σοσιαλιστικών επαναστάσεων», η Διακήρυξη του κόμματος τονίζει, πως το ΚΚΕ «βαδίζει στις αναμετρήσεις που είναι μπροστά μας πιο έμπειρο και πιο εξοπλισμένο με μόνο σκοπό την οικοδόμηση της μεγάλης λαϊκής αντικαπιταλιστικής συμμαχίας που θα αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική και θα βάλει τέλος στην βαρβαρότητα του καπιταλισμού, στους πολέμους, στις κρίσεις, στην εκμετάλλευση, στην φτώχεια, στην ανεργία και στην καταπίεση».
«Για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλιότερων γενιών, για να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων με την εργατική-λαϊκή νίκη, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό» καταλήγει η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ.