Ως μια μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας που θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές της χώρας, χαρακτήρισε τα όσα υλοποιούνται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στην περιοχή και προεδρεύει σε σύσκεψη.
Ο πρωθυπουργός, εξήγγειλε ένα μεγάλο έργο που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο μετακίνησης των κατοίκων αφού όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η οδική πρόσβαση της Βόρειας Εύβοιας είναι οικτρή.
Ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου οδικού άξονα από τη Χαλκίδα στη Στροφιλιά ο οποίος θα έχει τέλος τον δρόμο της παράκαμψης των Ψαχνών. Ένας δρόμος 56 χιλιομέτρων που θα μειώσει σημαντική την πρόσβαση από την Βόρεια Εύβοια στη Χαλκίδα και θα αλλάξει εντελώς τον χαρακτήρα των οδικών υποδομών στη Βόρεια Εύβοια, όπως είπε.
«Είναι ένα έργο που θα έπρεπε να έχει ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό εδώ και χρόνια. Κάθε κρίση είναι και ευκαιρία και θα σταθούμε δίπλα στην βόρεια Εύβοια. Θα κινηθούμε γρήγορα για να εκπονηθούν οι μελέτες και να δημοπρατηθεί. Εντάχθηκε στον εθνικό σχεδιασμό και έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι. Η οδική πρόσβαση είναι το κλειδί για την μετάβαση της Βόρειας Εύβοιας σε μια νέα αναπτυξιακή εποχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτήρισε δικαιολογημένη την καχυποψία των πολιτών για το αν θα γίνουν όλα αυτά πράξη και δεν θα μείνουν μακέτες. «Είμαστε εδώ για να πάρουμε δύναμη από την αισιοδοξία σας και να διαλύσουμε την καχυποψία σας», τόνισε.
Ευχαρίστησε τον Σταύρο Μπένο για τη θέρμη, τον ενθουσιασμό και τη θετική ενέργεια που εκπέμπει, όπως είπε και πρόσθεσε: «Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο άνθρωπο να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας ανασυγκρότησης. Από όπου έχει περάσει μπορεί να υλοποιεί αυτά που λέει. Καμία από τις μελέτες που δρομολόγησε δεν έμεινε στο ράφι. Έχει τη δυνατότητα να βλέπει ολιστικά τη δυνατότητα ανασυγκρότησης μιας περιοχής».
Για ακόμα μια φορά ο κ. Μητσοτάκης έκανε την αυτοκριτική του λέγοντας ότι «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια τεράστια φυσική και οικολογική καταστροφή. Γνωρίζετε τις προσπάθειες που έγιναν να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά αλλά δεν τα καταφέραμε και δυστυχώς αυτή η μεγάλη φωτιά μας ξεπέρασε. Δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε μόνο για την ανασυγκρότηση της περιοχής αλλά για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ξανασυμβεί τέτοια καταστροφή. Γι’ αυτό και φτιάξαμε το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής».
Για το σχέδιο, τόνισε ότι έχει ολιστικό χαρακτήρα. «Η δουλειά που έχει γίνει στο δάσος δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αν βοηθήσει λίγο ο καιρός θα έχει επιτευχθεί ένα μέρος της φυσικής αναγέννησης.
«Πήραμε συγχαρητήρια και από Αμερικανούς ειδικούς για την φροντίδα που γίνεται στο δάσος. Με αυτό τον τρόπο θα ξαναδούμε το νέο δάσος που είναι στον πυρήνα του σχεδίου ως ένα παραγωγικό δάσος που δεν θα είναι απλά ένας πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής αλλά θα έχει μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα».
Για τον τουρισμό είπε ότι θα μπορούσε να προσφέρει πλούτο στην Αιδηψό 12 μήνες το χρόνο.
Επίσης, αναφέρθηκε στην αλλαγή των ΚΕΠ που είναι δημιούργημα του Σταύρου Μπένου και μίλησε και για τον φορέα διαχείρισης της οικονομίας δάσους που θα γίνει για την ανάπτυξη της βόρειας Εύβοιας.
«Δεν ήρθαμε για φιέστα εδώ με το μισό υπουργικό συμβούλιο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αλλά «για να εξηγήσουμε στους κατοίκους τι ακριβώς υλοποιείται». Μίλησε για επέκταση του σχεδίου με τη νέα αντίληψη για την ανάπτυξη της βόρειας Εύβοιας σε όλη την Επικράτεια.
«Όλοι μας θα κάνουμε την προσπάθεια στο μέτρο που μας αναλογεί», κατέληξε ο πρωθυπουργός και μίλησε για μια μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης.