«Ο αριθμός των αγνοούμενων και νεκρών μεταναστών το 2021 (σ.σ. που έφθασαν τους 28) αποτελεί ιστορικό χαμηλό σε σύγκριση με τα πέντε προηγούμενα χρόνια και ιδίως το 2016 όταν οι απώλειες ήταν 436» τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και ασύλου, Νότης Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «αποτελεί χρέος μας να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή και να διαλύσουμε τα κυκλώματα λαθροδιακινητών, τα οποία θυσιάζουν τη ζωή στο όνομα του παράνομου κέρδους».
Αναφορικά με τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα νέο σύστημα αποτελεσματικής διαχείρισης της μεταναστευτικής πίεσης, το μέλος της κυβέρνησης τόνισε πως «η Ελλάδα θα αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί, στο μέτρο που της αναλογεί», ενώ «απαιτεί έναν διαφανή και αυτοματοποιημένο μηχανισμό αλληλεγγύης με άξονα τις μετεγκαταστάσεις, που θα αποτρέπει διαχρονικά τη σώρευση τις πίεσης στα εξωτερικά σύνορα».
Και συνέχισε: «Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο πρέπει να επιτύχει ένα διαχειρίσιμο ύψος ροών, με την προώθηση της συνεργασίας με τρίτες χώρες διέλευσης και καταγωγής, με την ανάγκη φύλαξης των συνόρων υπό το φως της προσπάθειας εκ μέρους τρίτων χωρών εργαλειοποίησης των μεταναστών και προσφύγων, και με την ενίσχυση των νόμιμων οδών. Η Ελλάδα έχει υποδεχθεί με νόμιμες διαδικασίες και σε συντονισμό με διεθνείς φορείς 700 Αφγανούς πολίτες, κυρίως γυναίκες αξιωματούχους, βουλευτές, δικαστές, δικηγόρους, που αντιμετώπιζαν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους και μέλη των οικογενειών τους, υιοθέτησε φέτος νομοθεσία για εποχιακούς εργαζόμενους μέσω πενταετών αδειών εργασίας που θα δίνουν δικαίωμα παραμονής στην Ελλάδα για εννιά μήνες ανά έτος, ενώ, ενισχύει τη συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης οικονομικών μεταναστών, όπως το Μπαγκλαντές».
Το μέλος της κυβέρνησης κατέληξε λέγοντας πως «η Ευρώπη έχει μέλλον, ένα μέλλον δικαιοσύνης, ασφάλειας, ανθρωπιάς. Δεν μπορώ να προβλέψω την ακριβή του μορφή, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή οικοδόμησής του».