«Η Ελλάδα σκοπεύει να φέρει τη συζήτηση για την ένταξη της Τουρκίας, σε επίσημο επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου και τόνισε ότι η θέση της χώρας μας είναι αταλάντευτη απέναντι στις όποιες διεκδικήσεις της γείτονος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «στο μέλλον η Τουρκία θα είναι πολύ διαφορετική, θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τους κανόνες καλής γειτονίας και τα δικαιώματα των μειονοτήτων» και τόνισε: «Η τουρκική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου θα έχει να πάρει πολλές αποφάσεις».

«Θέλουμε οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας», επανέλαβε παράλληλα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Τουρκία και προανήγγειλε ότι το αρμόδιο υπουργείο δρομολογεί την επικαιροποίηση του σχετικού νομικού πλαισίου ώστε να προχωρήσει η αξιοποίηση των πόρων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι με την Τουρκία» και διερωτήθηκε: «Πώς μπορούμε να συζητάμε την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη αφού μας απειλεί με casus belli; Θα γινόταν αυτό αν απειλούσε τη Γερμανία; Είμαστε υποδεέστερη χώρα στην Ευρώπη;»